ALGEMEEN > Raku, Naked raku, Pitfire > Rakuoven

Ik ben een rakuoven aan het maken van een metalen ton .Graag had ik geweten of ik mijn vuurvaste deken moet vast plakken of gewoon met lasbacheten kan vast maken.En hoe ik mijn platen in de ton moet plaatsen,tegen de rand of moet er langs alle kanten speling zijn.
gevraagd

4 antwoorden

  • Hallo,Eddy

    Ik zou de vuurvaste deken op beide manieren vastzetten omdat het nu lijkt of de deken vrij sterk is maar na een aantal keren branden wordt het materiaal vrij bros en als het dan alleen maar hangt dan verwacht ik moeilijkheden.

    Wat de platen betreft zou ik rondom ruimte houden want de platen zijn vuurvast en het zou heel moeilijk worden om de volgende laag op temperatuur te krijgen,en waar moeten de afvoergassen heen als je de boel afsluit?

    Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

    groetjes Frans
    beantwoord
  • Hoi Eddy,

    Sinds afgelopen zomer heb ik ook een zelfgemaakte raku-ton. De vuurvaste wol heb ik bevestigd met kanthaldraad en keramische knopen. Dit zijn zelfgemaakte steengoed knoopjes; platte rondjes met twee gaatjes erin geprymd en biscuitgebakken. Ongeveer tien cm aan de bovenrand en ook ongeveer 10 cm aan de onderrand van de ton boorde ik zo'n 12 tot 15 gaatjes, waar die kanthaldraad doorheen gaat. Die draad ging via de ton door de wol en uiteindelijk door de keramische knoop, alwaar ik het hele zaakje stevig aantrok. Zo blijft de wol (twee lagen van 2,5 cm heb ik als bekleding gebruikt) prima zitten en valt het met de slijtage goed mee. Ik heb al zo'n 30 keer rakugestookt en de ton (binnenkant) ziet er nog steeds keurig uit. De bodemplaat met kunstwerken zet ik op drie vuurvaste stenen en onder die plaat brandt de vlam. Even goed opletten waar je onderin de ton het gat voor de brander boort.
    Kleisoort die ik voor raku-kunstwerken gebruik is: K129 van Vingerling. Is verukkelijke draaiklei doordat er een afgeronde chamottekorrel in zit. Ik heb nog geen een keer breuk gehad in een kunstwerk. Maar dat terzijde.
    Bovenin de ton (deksel) zaag je een schoorsteengat van ongeveer 6 cm diameter. Een deksel kun je maken door een bovendeel van de ton te zagen (10 cm hoogte bijv.) en deze apart te bekleden. Tot slot handvaten op de deksel schroeven (bijv. brede lade-handvaten te koop bij de bouwmarkt)zodat je deze deksel er makkelijk af kunt tillen.

    Ik hoop, Eddy, dat je wat hebt aan mijn verhaal.

    Groeten,

    Jeanine


    beantwoord
  • Geheel met vorige spreker eens; schaf het boekje 'rakuvaria' van Ed en Ine Knops aan, daar staan heel veel interessante details en wetenswaardigheden over raku in, heel praktisch!
    beantwoord
  • Heel erg bedankt voor jullie antwoorden.

    Groetjes Eddy,
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.