ALGEMEEN > Klei - algemeen > biologisch afbreekbare klei

Ik wil graag weten of er klei bestaat die biologisch afbreekbaar is? Ik ga namelijk meedoen aan een bloemsierkunstwedstrijd waarbij alleen materialen gebruikt mogen worden die biologisch afbreekbaar zijn. Ik wil graag gedeeltes van mijn werkstuk dichtsmeren met klei, maar weet dus niet of er soorten bestaan die biologisch afbreekbaar zijn?
gevraagd

8 antwoorden

  • Dag karin,
    Dat kan een aardige discussie worden.
    Klei is een natuurproduct. Eigenlijk is het een product wat ontstaat door een verweringsproces van vele duizenden jaren waarbij rotsen biologisch worden afgebroken.
    Zo bezien is klei dus een biologisch afbraakproduct.

    Een gebakken stuk klei is biologisch slecht afbreekbaar, potscherven zijn vaak de oudste resten van beschavingen die bij opgravingen worden teruggevonden.

    groeten
    Hans
    beantwoord
  • Definitie van BIOLOGISCH AFBREEKBAAR:

    Biologische afbraak is een proces waarbij organische stoffen (d.w.z. stoffen die koolstof bevatten) afgebroken worden door de natuurlijke activiteit van levende micro-organismen, zoals bacteriƫn en schimmels. Stoffen die zich op deze manier laten afbreken, noemt men biologisch afbreekbaar.

    En gezien klei, behalve een geringe contaminatie aan organische elementen, enkel bestaat uit mineralen, valt deze, zoals trouwens alle gesteenten, niet onder de categorie " biologisch afbreekbaar".
    beantwoord
  • Dat is een mooie omschrijving Lucien
    groeten
    Hans
    beantwoord
  • Bedankt voor het meedenken en de antwoorden. Misschien was mijn vraagstelling niet helemaal duidelijk, maar het gaat mij echt om delen die ik dicht wil smeren met klei die moeten drogen aan de lucht. Ik ga de klei dus niet in de oven bakken.
    beantwoord
  • Beste Karin, je vraag was of er een klei bestaat die biologisch afbreekbaar is. Op deze vraag hebben we een antwoord gegeven. Voor alle duidelijkheid; dit is een forum voor keramisten. Vragen in verband met bloemschikken worden dan ook in deze optiek beantwoord, zoals er zijn: welke potterie is geschikt voor ikebana en of wie maakt zoiets, of kan ik in aardewerk of beter in steengoed schikken. Andere vragen in verband met de opmaak, daar zijn we niet zo in gespecialiseerd. Ik veronderstel dat je klei als steekmateriaal of als afdichting wel kunt gebruiken.
    beantwoord
  • Beste Karin,
    Of het biologisch afbreekbaar is weet ik niet maar je wilt iets afsmeren met klei,als ik het goed begrijp.
    Je moet er wel rekening mee houden dat drogende klei krimpt en dat er dan scheuren ontstaan of dat er zelfs stukken kunnen loskomen.Ik persoonlijk denk dat klei geen goede optie is.
    Veel succes,

    Groetjes Sonja
    beantwoord
  • Hoi Karin

    Even een aanvulling op Sonja,
    ik weet wel zeker dat het geen optie is om klei te gebruiken om dingen dicht te smeren zonder t af te bakken want het gaat brokkelen en valt uitelkaar.

    Ik heb een keer uit nood een gaatje waar wespjes uit vlogen buiten bij het keukenraam dichtgesmeerd met een stukje klei omdat ik bang was dat mn dochter gestoken zou worden,dat was flut want t viel er na een tijd brokkelend uit.

    Op school hebben ze al een aantal werkjes gemaakt zonder af te bakken,zielig voor die kinderen want bij het optillen viel het ook uitelkaar daar zaten takjes in e.d.

    misschien kan je leem gebruiken?Of is dat niet bio-afbreekbaar?

    Succes ermee en ik ben benieuwd hoe je t gaat oplossen
    laat je t nog even horen

    Groetjes Tiff
    beantwoord
  • Na alle reacties ben ik toch een beetje gaan twijfelen over het gebruik van klei. Ik ga misschien toch maar over op andere materialen.................. Misschien dat ik papiermache ga gebruiken. Maar wel bedankt allemaal voor het meedenken en reageren. Groeten Karin
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.