ALGEMEEN > Ovens > Uhlig Laudert oven (bediening?)

Beste kleikoning/ koningin!
ik heb een oven gekocht en ik sta te popelen om een oven in te pakken (met o.a. al mijn oude kleiwerkjes) maar helaas.. een probleem!
Ik heb een oven uit 1980 van het merk Uhlig Laudern. dit Duitse bedrijf dat gespecialiseerd was in vooral emaille maar ook keramiekovens bestaat inmiddels al 10 jaar niet meer.. ik heb er geen handleiding bij en ook de toenmalige leverancier (Tebbe) kan mij niets nuttigs vertellen over de bediening..
Mijn vraag dus of iemend verstand heeft van een bedieningspaneel zoals op de toegevoegde foto?
alvast hartelijk dank iedereen!

5 antwoorden

  • Het is voor mij een onbekende regelaar.
    Ik wil wel een poding doen want het lijkt makke;ijk maar schijn bedriegt vaak.
    Allereerst even kijken of er een thermokoppel is aangesloten op de regelaar.
    Zonder zo'n ding krijg je het vaak niet aan de praat.
    Eerst de stroom er op zetten met de schakelaar ein/aus
    Dan met de knop temperatuur instellen de gewenste temperatuur aan geven dat is waarshijnlijk te zien op de meter ernaast.
    Het schakelaartje onder ein/aus weet ik even niet wat dat doet.
    Dan bij "anheizen" de voorstook tijd aangeven en het percentage van de gewenste warmte die beschikbaar is b.v 20%
    Is de tijd verstreken gaat de regelaar op vol tot de eindtemperatuur is bereikt.
    Met de knop pendlen kun je de tijd instellen waarop je de oven op zijn eindtemperatuur kunt laten blijven.
    Een voorbeeld van een instelling
    temperatuur 1000 graden
    einheizen 30% gedurende 4 uur
    pendeltijd 30 minuten
    De juiste instellingen moet je proberen.
    De tijdschakelaar boven de regelaar is waarschijnlijk om de oven te starten na een bepaalde tijd in verband met de goedkope stroomtijd.
    Bij testen zet je deze op nul.
    succes Frans
    beantwoord
  • En vergeet niet op "Start " te drukken
    Frans
    beantwoord
  • Hoi Frans!
    bedankt voor uw supersnelle antwoord! ik heb 'm net op hoop van zegen aangezet.. en hij doet 't!!! hij wordt in elk geval warm!!!
    Ik kwam erachter dat de schakelaar onder aus-ein is om de huidige temperatuur (soll) en de ingestelde temperatuur (ist) af te kunnen lezen op, inderdaad, de meter ernaast
    Ik heb nog wat vragen n.a.v. uw uitleg..
    1) wat is een thermokoppel?
    is dit een soort thermometer die ik in een daarvoor bestemd gat in de oven dien te steken? de mijne bestaat uit 2 draden met een keramisch omhulsel, waarbij dit omhulsel dermate beschadigd is dat de draden voor de helft zichtbaar zijn..
    2) wat ik moeilijk vind is hoe ik bijvoorbeeld langzaam de 100 graden passeer voor evt. vocht in mijn werk en hoe ik de kwartssprong langzaam passeer..
    bijvoorbeeld: als ik 'm instel zoals uw voorbeeld, wat betekent dit dan voor het programma? wat betekent de 30% gedurende 4 uur? betekend dat dan dat de temp. zal stijgen naar 300 graden in 4 uur?
    3) wat betekent de pendeln-tijd precies?
    ik weet dat je je werk langzaam moet laten afkoelen, maar in 30 min van 1000 naar kamertemp is natuurlijk erg snel.. hoe moet ik dat zien?
    nogmaals superbedankt Frans!
    groeten, Sigih
    beantwoord
  • Hoi Sigih.
    Een thermokoppel bestaat uit 2 draadjes van verschillende materialen.
    Als het knooppunt dan verhit wordt ontstaat er een klein stroompje dat stuurt de meter aan.
    Het is inderdaad dat ding van de foto die je beslist in de oven moet doen anders gaat de oven voluit branden want de oven moet volgens de regelaar op een bepaalde tijd een bepaalde temperatuur hebben.
    30% in 4 uur betekend dat de oven gedurende 4 uur op 30% vermogen werkt
    Probeer er een keer bij te blijven als je de oven stookt
    Kijk op de meter hoe snel je oven opstookt bij 30% vermogen.
    Gaat dat te snel naar je zin zet je hem lager.
    Het is van belang dat het in het begin niet te snel gaat allemaal.
    Als je twijfelt aan de droogheid van je werk zet dan de oven een poosje aan tot b.v 120 graden en zet m dan weer uit
    De pendeltijd is de tijd die je de oven geeft om de juiste temperatuur te bereiken.
    De meting in de oven wordt op een plekje gedaan de plek waar het thermokoppel zich bevind.
    De pendeltijd is bedoeld om de hele oven die eindtemperatuur te laten bereiken.
    Dus gedurende de pendeltijd blijft de oven op de eindtemperatuur staan in het voorbeeld op 1000 graden
    Daarna slaat de oven uit en koelt hij af op de natuurlijke manier.zonder hulpmiddelen.
    Open de oven niet te snel.
    beantwoord
  • Frans!
    nogmaals heel hartelijk dank voor alle hulp! ik ga aan de slag met al dit goede advies, ik denk dat ik het systeem nu theoretisch zo ongeveer begrijp.. ik ga kijken wat mijn oven doet n.a.v. een bepaalde instelling.. zal alles netjes op papier bijhouden!
    het zal waarschijnlijk pas na 't weekend worden, maar ik laat je weten hoe alles verloopt!
    de hopelijk fraai gebakken groeten,
    Sigih
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.