ALGEMEEN > Glas > glas en keramiek

Voor een rakuwerkje legden we stukjes gekleurd glas op de rand van een keramische kom. Bij de ruwbak zat het glas goed gevangen in de scherf en vertoonde geen blaasjes. Het stuk werd geglazuurd en dan raku gestookt. Nu waren er wel heel wat kratertjes met scherpe randen. Hoe kan je dit vermijden? Heeft er iemand ervaring met dit soort werk?
gevraagd

7 antwoorden

  • Hoi
    Ik maak sieraden van (geglazuurd) keramiek met glas.
    Deze maak ik eerst, doe de biscuit stook, daarna de glazuurstook en pas daarna voeg ik het glas toe, dit gaat dan weer zo'n 10 minuutjes in de kleine oven op zo'n 800-900 graden. Dan smelt het mooi weg en je glazuur blijft heel :-)
    groetjes, grecha
    beantwoord
  • En dan hier een footootje....
    Het blauwe in het kratertje is glas.
    Bijlagen:
    beantwoord
  • Dominika,
    Dit is slecht te combineren in een raku stook. Het glas moet iets meer tijd nodig hebben om uit te smelten, wat het in een normale bakcyclus wel doet. Net voordat het glazuur goed is uitgesmolten, even die temperatuur zo goed en zo kwaad aanhouden, zodat u een "pendeleffect" bekomt en daardoor het glas zich kan 'zetten'. Succes.
    PS; Hoe zit het met uw nieuw atelier?
    beantwoord
  • Beste Dominica,

    Het is zeker al 10 jaar geleden dat ik ook aan het experimenteren was : raku gecombineerd met glas. Had het gedaan met knikkers. Het resultaat was veel belovend. Met het schaaltje naar een bedrijf in Hilversum, waar ze glas verkopen in allerlei tinten, om te smelten. Dus een officieel bedrijf waar ze ook glas cursussen geven en ovens verkopen om glas te smelten/ verwerken.
    Daar kreeg ik "op mijn donder", dat wat ik gedaan had levens gevaarlijk was. Deze twee produkten zijn niet te combineren in één rakustook. Het kan gebeuren dat het glas explodeerd in de oven , of net uit de oven met alle gevolgen .
    Ze adviseerde om de twee apart te stoken en daarna te verlijmen. Er bestaat een poeder die je onder het glas kan leggen, het glas smelt ( in de elektrische oven )en bakt niet aan je voorwerp vast. Dan doe je de rakustook en verlijm je de twee achteraf. succes
    groetjes Jeltje
    beantwoord
  • Tja Jeltje, nu hebben we wel ondervonden dat je glas en klei/glazuur best wel kan combineren als ... je stukjes gekleurd glas in de nog natte klei duwt. Na de ruwbak zitten die stukjes glas nog mooi vast maar zijn toch al wat aan het vloeien. Bij het rakustoken verschijnen die kratertjes meestal bij grotere stukken. Geen glazuur over het glas zorgt ervoor dat het glas niet te veel vloeit.
    Van exploderen hebben we nog niets gemerkt en ondertussen hebben we wel al wat meer soortgelijk werk gestookt. Kijk eens naar het werk van Steven Branfman, een Amerikaans rakuspecialist. Die gebruikt kleine stukjes glas en dat gaat goed samen met raku.
    Google zijn naam maar eens.
    We gaan de tip van Lucien eens proberen. Langer pendelen op de toptemperatuur.
    Groetjes, Leo en Domi
    beantwoord
  • Ik denk dat het er ook aan ligt hoe dik het glas is. Glasknikkers zijn vrij dik, terwijl gewoon glas veel dunner is.
    Het werk van Stefen Branfman toont inderdaad dat een en ander kan.
    Succes met het experiment,
    Hanneke
    beantwoord
  • Ik heb het werk van Steven Branfman bekeken en bewonderd. Wat ik zie dat hij kleine stukjes glas gebruikt. Mijn bedoeling was om een groot gedeelte van een schaal /deksels van dozen te voorzien van een glaslaag in verschillende kleuren. Ik heb ook de manier geprobeerd wat me geadviseerd werd, dus in de elektrische oven eerst stoken/verwijderen en dan de raku en dat werkte goed. Waarom een risico nemen als er een goed alternatief is.
    Succes met jouw project. Jeltje
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.