ALGEMEEN > Stoken > Pendelen?

hallo allemaal, wie kan mij uitleggen wat nu precies pendelen is, komt steeds weer en kan er eigenlijk weinig over vinden. En wanneer dit nodig is?
gevraagd

2 antwoorden

  • Pendelen of nastoken wordt gedaan om in de oven een
    homogene temperatuur te krijgen tot in het hart van de oven.
    Zodat hier ook max. ingestelde temperatuur wordt bereikt, en dus overal een gelijkmatige glazuur kleur
    komt.
    beantwoord
  • a.stokkink,
    Ik wil ter verdere verduidelijking nog aan toevoegen dat stoken een proces is waar drie factoren een rol spelen: Temperatuur, Tijd en Admosfeer. Enkel een bepaalde temperatuur bereiken is niet voldoende. Er is ook een bepaalde tijd nodig om de elementen van het glazuur te laten versmelten. Het is daardoor best mogelijk dat u in een kortere tijd een hogere temperatuur moet instellen. Andersom is ook mogelijk, een lagere temperatuur maar met een langer tijdverloop. Bij Raku bijvoorbeeld is er een korte baktijd en heeft men een hogere temperatuur nodig dan hetzelfde glazuur stoken in een conventionele oven waar dan een lagere temperatuur vereist is. Denk maar aan het voorbeeld uit de keuken als men een steak zou bakken op hoog voor of dezelfde steak bakken in het fornuis, beiden op dezelfde temperatuur. Er is dan nog de factor Atmosfeer. Indien u reducerend stookt gaan bepaalde elementen door verlies aan zuurstof, over gaan naar de 'smelt-groep'. Pendelen is stoken in een korte tijdspanne en deze te kort aan tijd verder vol maken op de eindtemperatuur. Wat de stookkurve ook is, smeltkegels volgen dit verschil en reageren als al deze voorwaarden zijn voldaan. Stoken met een kiln-sitter is de meest juiste methode omdat dit apparaat met smeltcones werkt. Deze Tijd-temperatuur-atmosfeer-resultaten kunnen dan ook worden toegepast in een automatische regelaar.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.