ALGEMEEN > Techniek > biscuit gebakken schuren

Ik wil graag mijn beelden met de hand bewerken, als ze biscuit gebakken zijn op 1000 graden, bv schuren of een andere methoden
wie weet wat ik daarvoor het beste kan gebruiken.

Ik heb ook een elektrische slijpschijf voor steen uit geprobeerd maar dat werkt niet. dat geeft teveel stof en kan niet nauwkeurig genoeg

19 antwoorden

  • ik heb gehoord van diamantvijlen die beeldhouwers gebruiken
    De hazelaar in Soest is specialist in beeldhouwmaterialen
    succes
    beantwoord
  • Wat is de reden van het bewerken van beelden na het bakken? Is het niet veel eenvoudiger om dit te doen voor het bakken?
    Het is veel gemakkelijker als je leerharde beelden bewerkt. Je hebt geen last van stof en als het mis gaat en er breekt is teveel af bijvoorbeeld, dan kan je het er nog weer aanplakken. En je hebt er geen diamantvijlen voor nodig, dus het is ook nog veel goedkoper.
    beantwoord
  • ik ben erg benieuwd hoe dat gaat ongebakken klei bewerken?
    beantwoord
  • Ik schuur mijn biscuitwerk wel eens. Ik doe dat dan met fijn schuurlinnen, helemaal onder water. Je hebt dan geen last van stof en het gaat heel gelijkmatig. Ook kun je dan goed voelen of het werkstuk glad is. Bovendien wordt je werk niet vuil.
    beantwoord
  • Hoi Jaap,

    Doe je dit om het werkstuk te polijsten?
    Dat kan toch ook als het leerhard is?
    Groet,
    Hanneke
    beantwoord
  • Voor len rimmelzwaan:
    Heel technisch gesproken is klei altijd ongebakken en als het gebakken is, dan spreek je van bijvoorbeeld keramiek of aardewerk. Het vormen en modelleren van klei is dus altijd een manier van bewerken van ongebakken producten.
    Om iets in klei n model te brengen is het eenvoudiger om dit te doen als het nog zacht en ongebakken is. Je zou het bewerken van gebakken klei kunnen vergelijken met het hakken in steen. Dat gaat een stuk moeilijker.
    Maar misschien vat ik je vraag helemaal verkeerd op.
    beantwoord
  • Even voor Hanneke: ik maak tegels, die zijn in leerharde toestand te kwetsbaar om te polijsten (tenminste als je een beetje door wilt werken). Het schuren onder water doe ik met de ingelegde tegels.
    Bijlagen:
    beantwoord
  • Hoi Jaap,

    Een en ander is voor mij nu duidelijk.
    Bedankt voor je antwoord met foto.
    Groet,
    Hanneke
    beantwoord
  • Beste Jan, bij de Hazelaar verkopen ze diamantsponsjes,structuur van grof tot heel fijn. Je gebruikt ze net als waterproof schuurpapier met water. Het stuift niet.
    Zijn niet goedkoop.
    gr Jeltje
    beantwoord
  • Hoi Jeltje,

    Ik ken de diamantsponsjes van de Hazelaar. Zijn inderdaad alles behalve goedkoop. Ik wil werken maken die heel goed gepolijst zijn. Met bubbeltjesplastic bereik ik niet wat ik wil. Laatst gepolijst met gebruikmaking van een lamp. Alles werd mooi glad, klei verdicht heel goed, maar nadat eea gebakken is, zie je strepen van het polijsten. Dat is niet de bedoeling, daar het werk niet geglazuurd wordt.
    Hoi ook Jaap,
    Nu zat ik te denken aan de opmerking van Jaap om na de bisquitbak met waterproof schuurpapier het werk volledig glad te schuren. Hoe glad wordt je werk?
    En is het nodig om hier de dure diamantsponsjes voor te gebruiken? Schuurpapier verdwijnt onder je handen, omdat de klei chamotte bevat.
    Hoe lang gaat een diamantsponsje mee?
    Jeltje,
    heb jij ervaring met de diamantsponsjes?

    Hoor graag.
    Groet,
    Hanneke
    beantwoord
  • Hanneke.
    Polijsten: leerhard werkstuk polijst ik altijd met een steentje. Dat steentje is gepolijst. Verschillende soorten en maten zijn handig om te hebben. Je kan ze eventueel kopen bij de bloemist.
    Daarna lekker glad wrijven met plastic huishoudfolie. Na enige oefening krijg je géén strepen en je werkstuk wordt mooi glad. Schone deeltjes folie gebruiken.
    Goedkoop en een bijzonder goed resultaat!!! Ieder werkstuk wordt op deze manier door mij gepolijst..... Een heerlijk werkje voor binnen of voor de t.v.???
    Succes!!!
    Marrie.
    beantwoord
  • Hallo,

    Probeer eens met de achterkant van een gewone eetlepel je leerharde klei te polijsten de lepel een beetje vochtig maken met een beetje oefening krijg je ook geen strepen

    Frans
    beantwoord
  • ha Hanneke,

    Ik polijst met een glazen flesje van de after shave van mijn zoon. Gaat heel goed, het heeft een vorm die lekker in de hand ligt, en loopt uit in een punt, handig om bij moeilijke plaatsen te komen. tussendoor ga ik met een dunne ijzeren lomer over mijn werk om de strepen die je gemakkelijk krijgt, weg te werken. Mijn ervaring met polijsten, wees voorzichtig met metaal, dus mijn lomer en lepels. De grijze plekken die je krijgt op de huid van je werkstuk, bak je niet meer weg. Ik vind dat niet mooi.
    En wat betreft de diamant sponsjes, die gebruik je op gebakken klei en niet om te polijsten.
    Succes , gr Jeltje
    beantwoord
  • Maar Frans, mij is geleerd, dat het héél goed mogelijk is, dat je van polijsten met eenlepel, zwarte strepen kunt krijgen. Ik heb dat wel eens geprobeerd en mijn lepel gaf dus af.... Sindsdien gebruik ik steentjes.
    Tip: Hematiet is een steentje dat na lang polijsten ook afgeeft, maar met een schitterend resultaat op witte klei.
    Het kleurt je werkstuk rose, en glazuren is overbodig....
    Vaak te koop op een hobbymarkt of soms in sierradenwinkeltjes.
    beantwoord
  • Het polijsten met een gloeilamp is niet geheel zonder gevaar. Het glas kan door de wrijving heet worden en slijten, dan knappen. Spreek uit ervaring.
    Polijsten met stenen, met metalen voorwerpen of met glazen flessen, kunnen altijd strepen geven door het verschil in druk dat je geeft. Veel oefenen en een voorwerp kiezen dat de vorm van je werkstuk volgt en ook nog vast te houden is. Ook kunnen verkleuringen optreden bij RVS, koperbuis en verschillende stenen.
    beantwoord
  • Hoi Frans,

    Ook mijn ervaring met een lepel is dat je grijze strepen over je werk krijgt, die niet meer verdwijnen.
    De reden dat ik een gloeilamp gebruik, maar het oppervlak wat je raakt is door de ronde vorm van de lamp heel klein en daardoor de strepen.
    Ik zal inderdaad proberen het naderhand met plasticfolie na te bewerken, of zoals Jeltje schrijft met een lomer.

    Hoi Jeltje,
    Toch nog een vraag over de diamantsponsjes. Waar gebruik je die dan wel voor? Ik neem aan op de bisquitgebakken werken, om toch nog evt. oneffenheden weg te werken?

    Ik zal ook nog wel eens kijken naar de steentjes, maar vaak zijn deze vrij klein en krijg je er kramp in je handen van.

    Wie weet zijn er nog meer tips.
    Ook wacht ik het antwoord van Jaap nog even af.
    Groet en tot zover iedereen bedankt.
    Hanneke



    beantwoord
  • Hanneke.
    De steentjes zijn er in allerlei soorten en verschillende maten. Ik heb ook wel stenen die heerlijk in de palm van je hand liggen en je zelfs, mits je géén ruwe handen hebt, het steentje, plus de volle hand kunt gebruiken om je werkstuk spiegelglad te polijsten, wrijven....Dan heb je géén last van kramp in de handen...
    Ze worden vaak per netje vol verkocht, voor een paar euro.
    Marrie.
    beantwoord
  • De meest ideale steen voor polijstwerk is agaat.
    Heeft een hoge hardheid en is verhoudingsgewijs niet zo duur om te kopen.
    Bij stenen winkels e.d liggen ze vaak in de uitzoekbak.
    Ze kunnen heel verschillende kleuren hebben.

    groeten
    Hans
    beantwoord
  • Hoi Allemaal,
    Nog een tip na het polijsten met een steentje doe je een flink dotje watjes in een (krakend) HEMA plastic zakje en als je ,je werkstuk daarmee af polijst heb je een perfect resultaat....

    Groetjes Susanne Notenboom
    www.suuskeramiek.com
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.