ALGEMEEN > Raku, Naked raku, Pitfire > Raku glazuur

Voor raku glazuur:
Gaat de kleur rood altijd gepaard met lood?
Wat is nu precies het gevaar ervan.
Heeft iemand een loodvrij recept voor rood of wat deze kleur benaderd?
gevraagd

8 antwoorden

  • Beste Martin,

    Je zou een loodfritte kunnen gebruiken, dit is een onoplosbaar en niet giftig (lood)glazuur en daardoor veilig in gebruik tijdens de bereiding van je glazuurrecept, maar ook als je werkstuk gebakken is omdat het gevaar van oplosbare looddeeltjes niet meer aanwezig is.
    Je kunt zo'n fritte als een z.g.n. "echt" loodglazuur in een recept verwerken. Het spul is te koop bij pottenbakkerswinkels in de vorm van een poeder.
    beantwoord
  • Beste Jeanine,

    Hartelijk dank voor je reactie. Momenteel heb ik eigenlijk alleen nog maar transparante glazuur op basis van Nepheline Seyenite en Gerstley Boraat Met het simpele recept om beide bestandelen in een even grote mate toe te voegen. Is onoplosbare loodfritte iets wat hiermee te mengen is? en zo ja in welke mate?
    beantwoord
  • Hoi Martin,

    In het boek "Glazuren" van uitgeverij Cantecleer vond ik een aantal rakuglazuurrecepten met loodfrittes.
    Een aantal zijn als volgt:
    Lood mono silicaat fritte 88
    Kwarts 7
    Kaolien 5 (stooktemp. 930-950 graden)

    Lood mono silicaat fritte 58
    Kwarts 15
    Kaliveldspaat 13
    Krijt 9
    Witte klei 5, (stoken op 930-950 graden).

    Colemaniet 65
    Kaliveldspaat 24
    Lood mono silicaat fritte 11 (930-950 graden).

    Mocht je geinteresseerd zijn in glazuren, dan raad ik je bovengenoemd boek aan, te koop bij de boekhandel. Ik vind overigens raku een prachtige stook- en glazuurtechniek.
    Vriendelijke groetjes, Jeanine


    beantwoord
  • Hoi Jeanine,

    Bedankt voor je uitgebreide reaktie en dat je de moeite neemt om in een boek voor me te kijken. Ik ga de recepten eens na bij een keramist. Misschien kan iemand het voor me samenstellen.
    Ik deel je mening voor wat betreft Raku stoken. Het is hartstikke leuk om te doen. Zelf ben ik begonnen met Raku stoken bij een keramist. Zelf hoefde ik niet veel te doen. Er stonden diverse kleuren glazuur kant en klaar en hij bediende de oven. Ik gebruikte echter voornamelijk transparant met daarbij het zwart van de raku brand als kleur en een weinig rood. Nu heb ik echter zelf een oven gemaakt en zal me dus ook moeten verdiepen in de glazuursamenstelling. En het rood is dus lastig vanwege het lood. Ik heb gezocht nog het lood mono silicaat fritte zoals jij het noemt.

    Op www.keramikos.nl vond ik het volgende:

    Lood

    Als chromaat, P3O4 (menie) Pb(OH)2 (loodwit) en loodmonosilicaat. In de maag wordt 10 procent opgenomen. Door de longen 30 procent. De symptomen van loodvergiftiging zijn: heftige buikpijnen, eventueel bloedarmoede en nier- en zenuwfunctie-stoornissen. Oplosbare loodverbindingen zijn giftiger dan minder oplosbare.

    Heb je zelf ervaring hiermee?
    Helpt een mondkap bijvoorbeeld tegen de dampen die van het hete beeld komen?

    Je boek heb ik overigens nog niet gevonden. Zou jet het ISBN nummer een keer kunnen noemen zodat ik er gericht naar kan vragen?

    Trouwens, doe je zelf ook Raku stoken?

    beantwoord
  • Ha Martin,

    Het ISBN-nummer van het boek getiteld "Glazuren" is:
    90-213-2803-8 Auteur: Joaquim Chavarria, Uitgeverij: Cantecleer

    Zelf heb ik een keer het afgelopen jaar raku-gestookt, onder leiding van de docente waar ik sinds twee jaar een cursus "ambachtelijk draaien" volg. (In Veghel) Dat rakustoken doen we met de gehele groep cursisten dan een hele dag, en ik(die dat nog nooit meegemaakt had) vond het zeer indrukwekkend en de resultaten waren prachtig! Zelfs het meest simpele kommetje zag er uiteindelijk mooi uit. Helaas heb ik in onze tuin nog niet de ruimte om zelf een oven te plaatsen, zodat ik moet wachten tot de volgende stookdag van de cursus, eind mei. Maar, ik ben er echt van gecharmeerd, en hoop in de nabije toekomst dit vaker te gaan doen.

    Het is met dat rakustoken overigens verstandig jezelf te beschermen tegen gloeiende zaagseldeeltjes (die opdwarrelen) door een veiligheidsbril op te zetten en een oud katoenen shirt ofzo aan te trekken, om zo zelf "niet in de fik te vliegen". (Klinkt wat al te dramatisch...) Natuurlijk speciale handschoenen aan, en een tang om de werkstukken uit de oven te halen. (1000 graden). De "damp"/rookontwikkeling die er vanaf komt, doet denken aan de (beetje vettige) rook van een brand, je keel voelt op het einde van de dag een beetje prikkerig aan, dat merk je wel. En je kleding ruikt doorrookt. Wij cursisten hoefden geen mondkapje op, we hebben nooit last van dampen gehad, die de gezondheid schaadden. Verder ben ik niet zo op de hoogte van allerlei rakuglazuren, in feite is het niet zo moeilijk een basisglazuur samen te stellen, en daar de oxides bij te doen, in bijv. 2-10%. (Moet je zelf uitproberen) Het mooie van raku is dat door de reductie (da's wanneer er in de zaagselbak van het werkstuk zuurstof onttrokken wordt) er mooie metalige kleuren ontstaan. Zo krijgt koperoxide een mooie koperrode glans, wat zo zijn charmes geeft. En wil je veel craccele, dan moet je je werkstuk niet meteen in het zaagsel/emmer water doen, maar even een minuutje in de buitenlucht houden. ("Wapperen"). Je kunt met het stoken opzich al een heleboel moois verkrijgen, zonder al teveel ingewikkelde glazuurrecepten te raadplegen.
    Goed, Martin, ik heb een heleboel verteld nu, en weet je trouwens dat je ook hele mooie resultaten krijgt met "Pitt-fire", oftewel : "Tonnetje-stoken?" Maar, daarover meer, een volgende keer!(Anders krijgen we ellenlange mailtjes).

    Hartelijke groetjes, Jeanine
    beantwoord
  • Hoi Jeanine,

    Dank voor het posten van het ISBN nummer van het boek. Ik ga er specifiek naar vragen in de boekhandel.
    Voor wat het raku stoken betreft heb ik inderdaad al speciale handschoenen en ook een grote tang. Die is gemaakt door een hoefsmit aan de hand van een tekening die ik had gemaakt. Dan wat betreft het "in de fik vliegen". Het klinkt inderdaad nogal heftig maar je hebt wel gelijk een ongelukje zit in een klein hoekje. Ik van plan om zo'n leren schort die ook voor het lassen gebruikt wordt aan te schaffen. In de komende dagen ga ik de glazuur patronen aanbrengen op mijn beeld en de vuurkuil in de tuin inrichten. Zodra dat gereed is en we hebben een weekend met droog weer ga ik stoken. Ik zal je op de hoogte houden okai???

    Hartelijke groeten

    Martin.
    beantwoord
  • Hoi Martin,

    Ja, ik zou het leuk vinden als je me op de hoogte wilt houden van je raku-stoken. Kun je 'ns een foto van je beeld maken en e-mailen? Ik ben zeer benieuwd hoe het eruit gaat zien.

    Groetjes, Jeanine
    beantwoord
  • Hoi Jeanine,

    Ik heb twee foto's naar je gestuurd.
    Op de eerste komt het beeld net uit de vuurkuil
    Op de tweede is het schoongemaakt

    groetjes Martin
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.