ALGEMEEN > Ovens > zoutoventje

Wij hebben hier de discussie of het mogelijk is om een klein electrisch oventje om te bouwen. De spiralen zijn nl defect en daarom is het bij ons opgekomen om eens na te gaan of we van dit keramikos (bovenlader) oventje een zoutoventje op gas zouden kunnen maken.Weet iemand of dit een mogelijkheid is en zo ja wat wij moeten doen?
met vriendelijke groeten, Peter en Sonja Deckers

1 antwoorden

  • Sonja, dit is een leuk project. Alles van spiralen en bedrading verwijderen. Onderaan, gelijk met de bodem een horizontaal gat boren 45° tov de wand zodat de vlam tegen de binnenwand gaat likken. De diameter van het gat enkele cm groter dan de gasbek-brander. Het deksel mag niet in ovenwol, maar in steen hoeven. De totale binnenkant met kaolien in verschillende lagen rijkelijk insmeren. ( porseleingietklei voor 1300°C kan ook ). Nu kan je keukenzout of Natriumbicarbonaat ( bicar ) gebruiken, maar de laatste is wel minder agressief.
    Indien het een vierkante oven is kan je ook werken met dunne stapelplaten werken om er bodem en wanden mee te ' bekleden '. Veel fun ermee.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.