ALGEMEEN > Raku, Naked raku, Pitfire > rakustoken
Hallo
We hebben met de keramiekclub een raku-oven gemaakt van een olieton, we hebben er al mee gestookt maar het duurt 2 uur voor we 970 graden bereiken, hoger geraakt de temperatuur niet.
Volgens mijn bescheiden ervaring is dit wel wat lang.
Wat kan volgens jullie de oorzaak zijn?
Ook werd voor dit stoken bijna een ganse fles propaangas opgebruikt.
Wat is de normale tijd die nodig is om de goeie temperatuur te bereiken?
Wie weet raad?
Guido
We hebben met de keramiekclub een raku-oven gemaakt van een olieton, we hebben er al mee gestookt maar het duurt 2 uur voor we 970 graden bereiken, hoger geraakt de temperatuur niet.
Volgens mijn bescheiden ervaring is dit wel wat lang.
Wat kan volgens jullie de oorzaak zijn?
Ook werd voor dit stoken bijna een ganse fles propaangas opgebruikt.
Wat is de normale tijd die nodig is om de goeie temperatuur te bereiken?
Wie weet raad?
Guido
3 antwoorden
-
Beste Guido,
De hoeveelheid gas die je heb verbruikt is zoveel dat je makkelijk de temperatuur moet kunnen halen.
Ik kan vier problemen bedenken die de oorzaak zijn:
- de capaciteit van de brander is niet groot genoeg
- de isolatie van de oven is onvoldoende
- de openingen in de oven zijn te groot
- de gasfles raakt onderkoeld waardoor de druk wegvalt
Het kan natuurlijk ook een combinatie van deze factoren zijn
In mijn snelle oven kan ik binnen 10 minuten op 1000 graden zijn.( dat is te snel voor de meeste keramiek)
groeten
Hans -
ik heb geinformeerd bij ine en ed knops en de brander vermogen moet minstens 15 kilowatt zijn
of een druk van 1 bar tot 1,3 bar , de brander vermogen is misschien te klein.
Kijk dat ook eens na.
groetjes Eddy, -
Hallo Guido,
Misschien kun je eens aangeven hoe je de oven gemaakt hebt?
Welke brander heb je, welk isolatie materiaal gebruik je.
Wat is de gasdruk waar je op gestookt hebt?
Hoe groot is je brander gat en de schoorsteen opening in de oven? Zoals anderen al opgemerkt hebben zouden deze te groot kunnen zijn. Maar even zo goed zouden ze ook te klein kunnen zijn. Zag je tijdens het stoken soms een vlam op het schoorsteen gat staan?
Hoe groot is je ovenplaat t.o.v. de oven? Was de oven onder de ovenplaat soms wit heet terwijl die daarboven niet op temp. kwam?
Hoe was de werkstukgrootte dan wel belading van de oven. Kon er nog wel een trek door de oven ontstaan?
Hartelijke groeten
Martin
Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.