ALGEMEEN > Ovens > Oven of ovenbesturing ombouwen?

Hebben een wat oudere, maar nog uitstekende OBU S70 gekregen. Uit een andere hoek is een Bentrup TC 605 komen 'aanwaaien'. De oven heeft een zgn. 'infinity switch' (wat is trouwens een goed NL woord voor dat ding?); de besturing heeft zo'n vierkante steker. Er moet nog een thermokoppel komen.
Wat kan ik nu het beste doen? De oven ombouwen met een aansluiting voor besturing en thermokoppel? Heb ik nog een extra relais nodig, of kan ik die switch daarvoor gebruiken? Kan ik beter de besturing aanpassen?
Ik kan best met een schroevendraaier overweg, en weet ook wel wat van elektra, maar nu heb ik toch wel hulp nodig van kenners, denk ik.
Wie helpt??

13 antwoorden

 • Ik heb een oude OBU S180 en heb deze aan laten passen door OBU. De huidige leverancier is een specialist in elektronica. Ik denk dat je het beste met hem contact op kan nemen. Zijn service is erg goed, is mijn ervaring.
  Succes www.michelkuipers.nl
  beantwoord
 • Dank Michel. Ik heb al in een eerder stadium een mail naar hem (John) gestuurd. Maar ik dacht dat het niet verkeerd is om vanuit meerdere hoeken info binnen te krijgen.
  Dus als iemand wat weet...
  beantwoord
 • ff wachten op Lucien Tinck. Die weet waanzinnig veel. ("Maar niet alles.")
  mvg
  Liset
  beantwoord
 • Ik vermoed dat Lucien een weekendje weg is ;)
  beantwoord
 • Mnnnee, maar Michel had reeds een uitstekend voorstel gedaan.
  En daarbij, ik weet ook niet alles hoor. Ik vrees enkel als je die energiebegrenzer eruit gooit en die TC 605 wil aansluiten, je genoodzaakt bent relais- of triac - doos tussen de spiralen en de sturing ( TC 605 ) zult moeten steken. Je kan ook die infinity-dingens laten zitten ( als dit al een energiebegrenzer is. Is een multi-schakelstanden-knop ) en werken met een kiln sitter die en werkt met smeltcones. Die OBU S70 ( 70 liter ? ) is nu ook niet die oven waar je zo'n paradepaardje van een regelaar aan gaat hangen en dan nog eens een bijkomende kost voor de nodige randapparatuur... Ik kan best wel mis wezen hoor. :-)
  beantwoord
 • 'infinity switch'= continu variabele schakelaar
  beantwoord
 • Hoi Lucien,
  Ik ken je natuurlijk (nog) niet, maar ik heb begrepen dat men jou als een soort guru ziet. Vandaar.
  En, ja, de suggestie van Michel heb ik al gedaan. Nog geen antwoord.

  Er is geen begrenzer. Dat er mogelijk een (extra?) relais moet komen, is eigenlijk net een onderdeel van de vraag.

  Tja, paradepaardje... Nu zal je net zo'n paardje hebben, dan wil het wel graag kunnen gebruiken. Nietwaar?

  Doe me eens a.u.b., indien mogelijk, een soortement van schema hoe een en ander aan elkaar te breien. Dan zou ik, in theorie, met mijn kennis, een stuk op weg kunnen zijn.

  Ik dank alvast voor alle moeite.
  beantwoord
 • Ries, ik wil best mijn 40 jaar prof.bezig zijn hier delen, voor wat het waard is, maar een goeroe ben ik zeker niet.

  Een TC kan enkel via een relais ( of een triac-sturing ) gebruikt worden. De variabele schakelaar kan mijns inziens daar niet voor dienen. Indien dit je eerste oven is zou ik i.p.v.de TC + relais, er een kiln sitter op plaatsen ( en een verplaatsbare temperatuurmeter om het stookproces te kunnen volgen ). In breien ben ik minder goed, maar indien je toch een relais wil aanschaffen zal de leverancier van deze er een aansluitschema bijsluiten.
  beantwoord
 • Dank Lucien. Je bevestigt wat ik al vermoedde; een extra (vermogens)relais of ssr, en die schakelaar niet gebruiken.
  Heb jij enig idee over specicifacties van een relais?
  beantwoord
 • Ries, deze relais moet afgestemd zijn op het vermogen ( Kw + 2fase of 3fase ) van je oven. Dan moet je ook letten op de aansluiting van de TC met de relais. Even langsgaan bij een leverancier ovens die deze spullen ook in huis heeft. Die zal je zeker de nodige info verstrekken. Je bent dan nog vrij te kopen waar men de beste prijs geeft.
  beantwoord
 • Ik heb op dit moment een prima mailcontact met Bentrup. Als alles goed gaat, betrek ik bij hen een passend relais (contractor), connector en stuk compensatiekabel voor mijn type S thermokoppel.
  Ik kom er nog op terug.
  beantwoord
 • Had ik al begrepen Ries. Zo is alles gelijk op elkaar afgestemd. Zelfs het inkorten of verlengen van de compensatiekabel geeft al een verschillende aflezing. Succes ermee.
  beantwoord
 • Het is gelukt. De oven staat nu een teststook te doen. Het ging eergisteren even fout, maar dat bleek een kapot thermokoppel te zijn. Net de nieuwe binnen gehad en aangesloten.

  Een lovend woord moet naar Bentrup. Perfecte service: meedenken, snel reageren, meteen bestellingen verwerken en opsturen.
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.