ALGEMEEN > Ovens > Vlammen te zien bij houtoven?

Weet iemand of er bij een Roderveld houtoven ook aan de buitenkant vlammen te zien zijn of uit de schoorsteen komen ?

5 antwoorden

 • Bij elke houtoven bestaat er de mogelijkheid dat je vlammen te zien krijgt. Zodra de hoeveelheid toegevoerde brandstof (i.e. hout) groter is dan nodig voor de maximale toegevoerde hoeveelheid zuurstof zal de vlam op zoek gaan naar extra zuurstof en daar pas tot ontbranding komen. Dan zijn er in de schoorsteen vlammen zichtbaar en komen er vlammen uit de kieren en kleine openingen van de oven. Op dat moment is de atmosfeer van de oven reducerend.
  Met groet van www.michelkuipers.nl
  beantwoord
 • Ok√© dank je wel Michel !
  Groetjes Willy
  beantwoord
 • Willy, in dit geval de gasdruk verminderen tot de vlam uit de schoorsteen verdwenen is. Indien je door de gasdruk-reductie de max. temperatuur meer haalt, dien je de schouwdiameter te vergroten zodat je dan opnieuw de gasdruk kunt opvoeren. En zoals Michel al duidelijk maakte ben je nu constant aan het reduceren ( teveel brandstof t.o.v. de zuurstoftoevoer zoals bij het afstellen van je motor ).
  beantwoord
 • Gasdruk in een houtoven?
  beantwoord
 • Ach, je heb gelijk Frans. Het gaat hier om de hout-versie. Zit er enkel op, ofwel minder houttoevoer of groter schouwgat. Zelfde principe, is het niet ?
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.