ALGEMEEN > Ovens > kortsluiting in oven

De vorige keer heeft een melding op deze plaats geweldig goed geholpen, dus ik probeer het maar weer. Ik kreeg kortsluiting in mijn OBU-oven tijdens de biscuitbak bij 240 graden . Ik kan de oven niet opnieuw opstarten, gelijk weer kortsluiting. Kan iemand mij vertellen wat ik moet doen en hoe ik de oven weer kan herstarten? Bij voorbaat hartelijk dank!
Jaap Bergisch

3 antwoorden

  • Heb je al gekeken of er soms twee spiralen zijn die elkaar raken, of dat er iets tussen een spiraal is geraakt wat er niet thuishoort? Groetjes, Gabi
    beantwoord
  • Hallo Jaap,

    Kortsluiting houdt in dat er ergens in het elektrisch systeem twee delen met elkaar verbonden zijn die niet verbonden horen te zijn. Dat kan ergens in de spiralen zitten, of een spiraal die contact maakt met de behuizing van de oven (die weer geaard is), of in de besturing. Je zult deze vebinding, de sluiting dus, moeten vinden en verhelpen, dat is soms simpel maar het kan ook moeilijk te vinden zijn. Als je zelf niet elektrotechnisch onderlegd bent, raad ik je aan er iemand bij te halen die verstand van elektrotechniek heeft.

    Groet en succes.

    Geert Theunissen
    beantwoord
  • Beste geert en gaby, hartelijk bedankt voor jullie suggesties. Naar aamleiding daarvan heb ik de oven geheel uitgezogen, en .... toen deed hij het weer. Ik had het probleem ook voorgelegd aan de TOMA/ovenfabrikant die OBU/ovens heeft overgenomen. Het antwoord dat ik van meneer van Doorn kreeg vond ik zo interessant dat ik dat op deze plek ook laat zien, wie weet heeft iemand er nog iets aan. Jaap Bergisch.

    Het kan zijn dat wat u kortsluiting noemt een aardlek fout is, een echte
    kortsluiting is niet aan temperatuur gebonden.
    Als het aardlek is kan dit meerdere oorzaken hebben:

    1 de doorvoertulles zijn kapot (de plaats waar de spiralen door de
    wand gaan)
    2 er wordt veel biskwie gestookt waardoor de oven erg nat is, dit
    vocht komt tussen de 150 en 350 graden door de wand naar
    buiten en maakt kontakt met de aarde.
    3 de oven is lang niet gebruikt en is erg vochtig (zie 2)

    Met vriendelijke groet

    T.J.M. van Doorn

    ted@toma.nl
    http://www.toma.nl

    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.