ALGEMEEN > Glazuur - recepten, toevoegingen etc > soda technieken
ik lees in Engelse tijdschriften over mooie "soda firing" technieken. ik wil hierover bij "klei" recepten vinden, maar vind ze niet. Bestaat er misschien een andere, Nederlandse term voor?
3 antwoorden
-
Zoutglazuurstook
https://www.youtube.com/watch?v=d0B6-qBMTOk -
-
Jammer dat Lucien met al zijn kennis Magda niet even wijst op de subtiele verschillen tussen 'soda firing' en 'salt glazing'... Stoken met (huishoud)soda of natriumbicarbonaat (soda firing) is i.h.a. wat lastiger dan met (keuken)zout (salt glazing). Het laatste verdampt makkelijker en verdeelt zich beter door de oven. Stoken met soda geeft eerder plaatselijke effecten (daarom zie je in het filmpje dat het ingespoten wordt, terwijl je zout op 1 plek kunt inbrengen). Voordeel van soda is dan weer dat het minder schade doet aan de ovenstenen en ovenplaten en steunen dan dat zout doet. Ook zijn bij soda de 'glazuur'-effecten vaak 'zachter' van kwaliteit dan bij zoutglazuur. Beide technieken geven m.i. het beste resultaat bij gebruik van slips over de klei waarvan de objecten gemaakt zijn. Het breken van de slip geeft de mooiste effecten. Over beide technieken zijn diverse boeken beschikbaar. Laat maar horen, Lucien, wat je hier van vindt...
Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.