ALGEMEEN > Glazuur - problemen > glazuur - klei

Onze gedraaide borden met deze glazuur op, barsten steeds opnieuw. Met andere glazuren hebben we dit probleem niet. De klei die we gebruiken is de 116sf chamotte 0.2 van Witgert en het recept is het volgende:
kaliveldspaat 27
dolomiet 19
krijt 7
kaolin 18
kwarts 19
titan ox 6
kobalt ox 1.5
rood ijzer ox 2.5
Waaraan kan dit liggen? De borden worden gedompeld. Al geprobeerd om het dunnen aan te brengen, maar geen beter resultaat.
Wordt op 1265°C gebakken.
Bijlagen:

2 antwoorden

  • Het zou kunnen zijn dat het glazuur de borden onder druk zet. Is het glazuur aan de binnenkant craquelé vrij? zo ja, dan kan dat de oorzaak zijn. Dunner glazuren aan de binnenkant, of aan de onderkant hetzelfde glazuur gebruiken is een mogelijke oplossing. Beter is om het glazuur een grotere uitzettingscoëfficiënt geven door het recept aan te passen. Dat wordt wel een ingewikkelder verhaal.
    beantwoord
  • Charlie, dit is een klei met risico's. Hoog Siliciumgehalte ( 68,3 %) en laag Aluminiumgehalte (21%) en daardoor onderhevig aan kwartssprong. Daarbij komt nog een hoog Magnesium- (1,1%) en IJzeroxide ( 2,8%) Zelfs op 1300°C neemt deze nog 1% vocht op. Niet zo ideaal voor gebruiksgoed.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.