ALGEMEEN > Glazuur - algemeen > loodsafe

Hoe kom ik er in Nederland het (liefst omgeving Rotterdam) achter dat mijn zelf samengestelde glazuren lood vrij en dus geschikt zijn voor gebruiks voorwerpen.Als iemand hier een antwoord op heeft let me no!!!
Alvast bedankt. Susanne .

2 antwoorden

  • Hoi Susanne,

    Een echt antwoord kan ik je niet geven omdat ik niet weet welke grondstoffen je voor je glazuren gebruikt hebt. Wel is het zo dat lood een tamelijk laag smeltpunt heeft, misschien kun je zo al een beetje vermoeden dat er lood in zou zitten. Mocht je toch een eigengemaakt schaaltje ofzo voor voedsel willen gebruiken, giet er dan in ieder geval geen karnemelk, rode wijn of andere zure vloeistoffen in. Deze zuren zorgen dat vergiftige looddeeltjes los kunnen komen. Da's natuurlijk foute boel...
    beantwoord
  • Het is weinig waarschijnlijk dat u als grondstof ongebonden lood in een glazuur hebt gebruikt. Dit wordt bij aanschaf als zeer giftig voorgesteld, loodoxyde is een helder oranje poeder en ook het aangemaakt glazuur op basis van loodoxyde zal dan fel oranje zijn. In de handel worden als smeltmiddel voor aardewerkglazuren loodfrittes aangeboden. Hier is het lood door versmelting, meestal met silicium, gebonden en kan niet meer vrijkomen. Volgens de allerstrengste gezondheidsvoorschriften uit Groot-BritanniĆ« zijn glazuren op basis van loodbisilicaat en loodsesquisilikaat geschikt om in contact te komen met voedingswaren.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.