ALGEMEEN > Raku, Naked raku, Pitfire > Raku gasoven

Ik heb een ton(netje) van 40 cm. bij 60 cm.waar ik een oventje van wil maken.Kan ik de isolatiedeken ook aan de buitenkant doen.?? Afgezien van dat het kwaatsbaar is.
Nog een vraag;een werkstuk dat raku gestookt is ,maar het glazuur net niet genoeg is gesmolten kan dat in de electische oven bij gewerkt worden op 1000 graden.?en hoelang moet het op die temp.blijven.

2 antwoorden

  • Hallo Bep,

    Ik weet niet precies wat voor een ton dat is maar de kans is groot dat hij het niet lang uithoudt wanneer hij telkens opgestookt wordt.
    Kijk maar eens bij de schoorsteen en brandergaten van rakuovens hoe die eruit zien.
    Daarbij kan je werkstuk ook danig verprutst worden als er tijdens het stoken een schilfertje metaal van het vat door de hitte loskomt en op je werkstuk valt. Daarom kun je het beste het gat in de isolatiedeken net iets kleiner maken dan het schoorsteengat in de deksel om te proberen die rand wat te ontzien en te voorkomen dat die gaat bladderen en er stukjes naar beneden vallen. Als je de diameter zo groot mogelijk wilt houden i.v.m. de werkstukken die je maakt kun je overwegen om isolatie deken van "slechts" 2,5 cm te gebruiken. Je ovendiameter wordt dan 35 cm. Je hebt dan door de mindere isolatie meer brandervermogen nodig ongeveer 20 kW voor jou ton. Dat is ook een beetje afhankelijk hoelang het opwarmen van de oven mag duren. Persoonlijk denk dat het wel beter is om de ton zelf ook zoveel mogelijk van de warmte te isoleren.

    Succes,

    Martin.
    beantwoord
  • Hallo Sanne,

    Ik wist inderdaad dat je ingerookte klei weer "schoon" kunt stoken door het opnieuw op te warmen.
    Maar als je nu een werkstuk met glazuur in de elektrische oven bakt en dan vervolgens in de raku oven opwarmt (zeg 600/700 graden) om het "in te roken" in het reduceervat, krijg je dan wel weer het craquelee effect in de "voorgebakken" glazuur?

    Martin
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.