ALGEMEEN > Diversen > vuurvast


wie kan mij vertellen wanneer een schaal vuurvast is en ik 'm kan gebruiken als ovenschaal
gevraagd

3 antwoorden

  • Er is vuurvaste klei,van creaton maar ik heb ook met creaton klei met chhamottering grote 0-0.2 25% Ik heb daar oven schalen gemaakt en gebruikt en nog heel Sterkte Rinske
    beantwoord
  • Daar is geen eenduidige regel voor. Aardewerk- of steengoedklei doet er weinig toe, naar mijn mening, alhoewel aardewerk-met-chamotte gebakken schalen beter tegen de thermische spanning kunnen bij verwarmen en afkoelen cfr; raku. Zorg er wel voor dat je vermijdt recht hoeken in je werk te maken, daar botst de thermische spanning en veroorzaak je gemakkelijker breuk.Glazen en andere industrieel vervaardigdeschalen zullen in de hoeken(sic) steeds rond zijn.
    succes
    beantwoord
  • Hallo Ivo,
    Wat vooral bevorderlijk is voor vuurvaste potterie is een klei met hoog aluminiumoxide-gehalte ( >25% ), zo weinig mogelijk vrije kwarts en ijzeroxide-vrij. Dit geldt ook voor raku-klei. Zoals we al weten is aluminium een goede warmtegeleider. Denk maar aan kookpotten in alu. Tevens zorgt aluminium niet enkel voor de plasticiteit van de klei, maar ook voor de binding en elasticiteit van de massa. Kwarts daarentegen is een slechte geleider, zodat deze de warmte slecht verdeeld. In geval van raku heeft rood ijzer de neiging te transformeren naar zwart ijzer, wat een smelter is, in tegenstelling tot rood ijzer. Als de reductie onregelmatig plaatsvind, geeft dit een krimpspanning met barsten tot gevolg. En zoals je terrecht opmerkt; steengoed- of aardewerkklei zijn aan dezelfde regel gebonden.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.