ALGEMEEN > Meet- en regelapparatuur > Wat zijn cones?

Wat zijn cones?? om de temperatuur te metenh ipv temperatuurstaafjes bij een vingerling oven?? Wat is en ander alternatief om temp in de gaten te houden?? bij deze vingerling 220V tot 1200gr.
Bedankt alvast,
groet anna
gevraagd

3 antwoorden

  • Cones zijn kegektjes of staafjes die op een bepaalde temperatuur smelten.
    Ze zijn er van heel lage temperatuur 600 C tot heel hoge temperatuur 1500 C. Intervallen van 20 graden

    Je gebruikt ze om de temperatuur van je oven in de gaten te houden.
    Je plaats drie kegels voor het kijkgat. De eerste kegel gaat smelten als je bijna bij de gewenste temperatuur bent, de twwede kegel gaat om op de juiste temperatuur en als de derde gaat ben je te hoog in temperatuur.

    Een kegel kan je ook gebruiken met een kilnsitter.
    Dit is een apparaatje waarop een kegel ligt. Op de kegel rust een metalen staafje. Als de temperatuur bereikt is smelt de kegel en zakt het staafje, doordat het staafje verbonden is met de schakelaar slaat de oven dan af.

    Een alternatief voor kegels is een pyrometer met een thermokoppel.
    Het termokoppel steekt in de oven en op de meter kun je de temperatuur aflezen.

    Nog een stap verder is een computertje wat je aan het thermokoppel zet. Dan kan je programeren hoe je de oven wilt stoken.

    succes
    Hans
    beantwoord
  • Cones zijn "klei-samenstellingen" onder de vorm van kegel, baar of ring die weergeven wat er met de klei en/of glazuur gebeurd. Ze vervormen als er 3 factoren zijn vervuld: TIJD-TEMPERATUUR-ATMOSFEER., dit in tegenstelling tot een thermokoppel die enkel de temperatuur ( van de lucht in de oven ) meet. Je hebt de Segerkegels, de Ortonkegels en de Harrisonkegels. De meest gangbare zijn op dit moment de Ortonkegels, alhoewel de Segerkegels ( SK )de oudst bestaande en meest volledige zijn. Je hebt deze kegels in REGULAR en SMALL versie en in tijdsverloop.( 60°C/h.,150°C/h.,300°C/h. Hieruit kun je al besluiten dat het onvoldoende is te spreken van Cone Orton 8 = 1300°C. Als je met een snelheid van 60°C/h. stookt zal deze vervormen op 1247°C. Bij een snelheid van 150°C/h.: 1247°C en bij een snelheid van 300°C op 1300°C. Halloooo! een verschil van eventjes 50°C !. Zo zie je maar: enkel een temperatuur opgeven is maar 1/3 van het verhaal.
    Als je de huidige tabel wenst van de Ortonkegels ga naar: www.ortonceramic.com/reference/cone.chart.C.html
    Succes.
    beantwoord
  • Sorry, kleine correctie. Bij een snelheid van 150°C / uur smelt hij op 1269°C.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.