ALGEMEEN > Glazuur - algemeen > glazuurfout

Het glazuur op mijn aardewerken potten bleek, toen ik het werk uit de oven haalde, helemaal vol kleine barstjes te zitten. Ook dagenlang erna hoorde ik het glazuur springen. De oven was helemaal afgekoeld. Wie heeft een verklaring en helpt me deze fout de volgende keer te voorkomen?

3 antwoorden

  • Hoi Ingrid,

    De barstjes in het glazuur ontstaan doordat het glazuur en het aardewerk niet dezelfde krimpcurve hebben t.o.v. elkaar. Als je bijv. een kommetje gedraaid hebt van steengoedklei (een hoogbakkende kleisoort) en je doet er een z.g.n aardewerk-glazuur op, dan gaat het glazuur craqueleren op de biscuitgebakken steengoedklei. De glazuurgrondstoffen dienen min of meer overeen te komen met de kleisoort die je gebruikt. Dus: Op aardewerk doe je laagbakkende glazuren en op steengoed "veldspaat"- of hoogbakkende glazuren. Dan heb je bijna geen craquele meer.
    beantwoord
  • het bijzondere aan mijn glazuurfout is, dat ik een aardewerkglazuur gebruikt heb op aardewerkklei. Weet jij raad ?
    beantwoord
  • het komt door het verschil van uizettingscoëficiënt tussen klei en glazuur. Haarscheuren onstaandoordat het glazuur meer krimpt dan de kleiondergrond. De vele kleisoorten en te kopen glazuren zullen dus nooit goed op elkaar zijn afgestemd. Het glazuur is bij te stellen door oxiden toe te voegen die de uizettinscoëfficiënt beinvloeden. In dit geval kan een toevoeging van kwarts het probleem verminderen of oplossen. Let wel hoe meer kwarts hoe meer de afstooktemperatuur in theorie zal stijgen.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.