ALGEMEEN > Ovens > Nieuwe ovenplaten toch kapot
Ik heb 10 nieuwe ovenplaten gekocht.
Via een computer gestookte bisquistook de platen onbelast met afstandhouders ertussen in 8 uur opgestookt naar 940 graden.
Waarom zijn er nu 4 platen stuk.
Iemand ervaring met teruggang naar de winkel?
Via een computer gestookte bisquistook de platen onbelast met afstandhouders ertussen in 8 uur opgestookt naar 940 graden.
Waarom zijn er nu 4 platen stuk.
Iemand ervaring met teruggang naar de winkel?
6 antwoorden
-
Voor een advies heb ik wat meer informatie nodig:
vragen:
- platen rond of vierkant
- platen goed droog
- hoeveel afstand tussen de platen
- de hele ovenruimte evenredig gevuld of alles dicht bij elkaar en verder een lege oven
- afstandshouders (stapels) precies boven elkaar geplaatst, drie per laag
- afstand tussen ovenwand en de ovenplaat
- welke platen waren kapot, onder of boven
- helemaal door gescheurd of slechts een deel ingescheurd
- welke leverancier
- heeft deze leverancier advies gegeven en heb je dat opgevolgd.
groet
Hans -
Volgens de gegevens van mijn ovenfabrikant en de leverancier van mijn ovenplaten heb je te vlug gestookt.
Mij werd aangeraden om tot 600° te stoken in 10 uur (60° per uur) en dan volle bak tot 1050. -
- platen zijn rechthoekig (40x50)
- platen waren droog
- tussenafstand 5 cm
- evenredig gevuld en verder leeg en gestookt met
bisquit stook. 125 gr per uur naar 572 gr.
dit 1/2 uur aangehouden en daarna naar 960 graden.
- 3 afstandhouders per plaat en recht boven elkaar.
- 2 1/2 cm afstand tussen platen en ovenwand
- 2e, 3e en 4e van boven en 1 ergens tussenin.
(10 platen totaal)
- Helemaal doorgescheurd. Maar de platen waren
allemaal op dezelfde manier gescheurd. Dus daarom
dacht ik dat het van het vervoer van de leverancier
kwam.
- BSZ Keramikbedarf in Essen. Ik weet niet bij welke
leverancier zij de platen halen. De platen worden per
stuk aangeleverd in een dikke laag foam en worden
staand vervoerd. Wij hebben ze kaal meegenomen in
een luxe stationwagen en ook staand vervoerd.
Onderweg zijn ze bij ons niet gevallen en ze zijn
meteen in de oven gezet.
- De leverancier heeft geen advies gegeven.
Wij zijn onlangs bij BSZ Keramikbedarf langs geweest en zij geven eigenlijk mijzelf de schuld. Zij zeggen dat de afstand tussen de platen veel te klein was en dat daardoor de hitte niet evenredig werd verdeeld omdat er geen luchtcirculatie in de oven kon onstaan. Zij vertelden nu dat ik 8 cm tussenruimte had moeten nemen tussen de platen.
Dus geen nieuwe platen gekregen.
Wat vind jij hiervan?
Groeten van Petra van der Voorn en vast bedankt voor je antwoord.
- -
Hallo,
In de brochure stond alleen dat ik de platen bisquit moest stoken. Verder niet.
Ik heb dus de oven 2x zo snel opgestookt als jij.
Mijn leverancier heeft (ook bij reclameren) niets gezegd over de snelheid van stoken. (zie andere bericht).
Toch een goede tip voor de volgende keer van jou.
Groeten van Petra van der Voorn -
hallo petra
om ovenplaten kapot te stoken moet je van goede huize komen. ovenplaten hebben een overmaat aan chamotte en zijn derhalve niet gevoelig voor snelle opstook.Ze worden onder extreme druk geperst met minimaal water in de klei. Het verhaal van te kleine tussenruimte is mijns inziens fleuwekul.
Ovenplaten zijn echter zeer gevoelig tijdens het productieproces. Tevens zijn ze transportgevoelig.
Ze zijn erg breekbaar. Zeker de dunne versies.
Hoe dik zijn jouw platen??
Ik tip op handlingsschade bij fabrikant, handel of misschien onbewust door jouzelf..
Kapotstoken daar geloof ik niet in.
mvg Geert Teunissen -
Geert, toch nog bedankt voor je antwoord.
Ik vond zelf ook al dat de zaak in Essen zich wel heel gemakkelijk van de zaak afmaakte.
De platen zijn 17mm dik. 56x42x1,7 is de maat van de platen. Vertikaal in een luxe auto (dus goede vering) vervoerd. Rechtopstaand en niet liggend.
Vreemd toch?
Groeten van Petra van der Voorn-Genemans
Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.