ALGEMEEN > Glazuur - algemeen > Glazuren mengen met pigmenten en/of oxides

Hallo,
Ik heb een heel mooi gekleurd transparant glazuur van Botz. Nu vraag ik me af of er mensen zijn die ervarig hebben met een kleurloze transparante glazuur en mengen met pigmenten en/of oxides om een gekleurde transparante glazuur te krijgen. Tot nu toe zijn al mijn pogingen mislukt omdat na mengen met de pigmenten (8% op aanraden van mijn leverancier) het glazuur zijn transparantie verliest. Wie kan mij een goed advies geven?
Iris

3 antwoorden

 • Probeer het maar eens met lagere percentages. Met kobaltoxide bijvoorbeeld heb je al resultaat bij 2%. Het oxide wel altijd extra fijnmalen.
  beantwoord
 • Beste Iris,

  Ik heb alleen ervaring met steengoedglazuren.
  Met 1 a 2% koperoxyde of carbonaat blijft de glazuur transparant.
  Datis ook met cobaltoxyde,cobaltcarbonaat,mangaandioxyde en ijzeroxyde het geval.
  Cobalt is een zeer sterk kleurendoxyde daat heb je bij 1% al een donkerblauw glazuur,ijzer en mangaan kleuren minder sterk en daar is 8% wel toepasbaar.de kleur gaat van honinggeel tot donkerbruin.Koper is een sterk smeltmiddel,als er blaasjes ontstaan moet je er wat kaolien bijdoen.
  Leuke resultaten bereik je met verschillende oxydes in een glazuur.
  1/2% rood ijzeroxyde met 1 a 1 1/2 % kopercarbonaat geeft een mooi celadon glazuur.
  Pigmenten kan je ook gebruiken maar dan moeten ze geen zirkoon,chroom,antimoon,titaan of tin bevatten want dat zijn dekkende grondstoffen.
  Je zult zien dat er maar weinig pigmenten zijn die een van de bovenstaande ingredienten niet bevatten.
  Bruin b.v wordt gemaakt met chroom en zink
  geel met praesodemium en zirkoon
  lichtblauw met vanadium en zirkoon enz enz
  Ik heb nog even bij "Keramikos" gekeken naar de pigmenten en daar zag ik dat de kleuren die zij hadden alle met Zr,Cr,Sb of Sn gemaakt waren.

  Was dit voldoende? Anders vraag je maar,

  Groetjes, Frans

  beantwoord
 • Hoi, Iris
  Nog even een aanvulling op mijn vorige antwoord.
  Als je toch liever met pigmenten werkt kan je proberen om eerst een gekleurd glazuur aan te brengen en daarna een transparant er overheen.
  Lost de onderste laag op dan wat lijm toevoegen aan die laag.Ook is er de mogelijkheid om een gekleurd engobe te gebruiken en daarover een transparant.
  Tot slot nog dit: de oxydes die ik noemde zijn alle min of meer schadelijk voor de gezondheid dus voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van deze oxydes .
  tot een volgend keer Frans
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.