ALGEMEEN > Breuken, scheuren kapotvriezen, restaureren etc. > advies gevraagd; voor het gieten van ornamentjes voor in de tuin.

Hallo iedereen. ik heb wat kunstof en silicone gietmallen gekocht. 1 daarvan is om een stapsteen te maken. En de rest zijn gewoon leuke ornamenten voor aan de muur. Maar waar kan ik dat nu het beste van gieten? Ik zou het erg jammer vinden als de boel kapot vriest. En wat de stapsteen betreft. is gietsteen sterk genoeg? ik heb al zoveel gelezen over gips soorten en gietsteen. ik weet niet meer wat ik moet kiezen. ik heb ook gelezen dat het verstandig is om zo'n stapsteen te wapenen. Maar waarmee? jute, glasvezels? Wil iemand mij wat tips geven?
Groetjes anja.

4 antwoorden

 • Hallo Anja,

  Dit type mallen is in principe ook nog geschikt om 'om te bouwen' tot mallen voor klei.
  Meestal worden andere materialen gebruikt om in deze mallen te gieten.Een site met instructie hierover is

  http://www.aff-materialen.nl/

  Rob
  http://www.reliefs.nl

  beantwoord
 • Hallo rob. die website heb ik ook bezocht, en bij formx heb ik zitten lezen. De hazelaar ook. Maar goed ik hobby maar een beetje en heb er niet voor geleerd;-)
  Ik heb even gekeken wat voor mallen het nou precies zijn. 1 mal is van Flexibel Urethane Rubber. Een ander is latex. En die van de stapsteen; daar staat op dat hij geschikt is voor beton en cement. 040 ABS Plastic staat er op.
  Nu snap ik dat die van latex wel geschikt is voor gips. Maar ik wil die dingen buiten aan mijn muur hangen. Dus ik hoop er achter te komen wat ik nou het beste kan gebruiken voor buiten.
  En wat de stapsteen betreft. beton of cement is geen acadabra, maar is het nou slim om er glasvesels door te draaien, of voldoet een stuk juute?
  En wat gietsteen betreft, dat is toch gewoon ook een heel fijn gips?
  is dat beter als de gips voor vormen en mallen ?
  Groeten Anja. En bedankt voor je reactie.
  beantwoord
 • Volgens mij is gietsteen gemodificeerd gips,voor de mallen maakt dat weinig uit ,het wordt veel harder als gewoon gips.Probeer het eens met modelgips dat kan beschilderd worden met paverpol, wat vaak voor tuinbeelden wordt gebruikt.

  http://www.paverpol.com/nl_home.html

  Rob
  beantwoord
 • Hallo naamgenootje Anja,

  Ikzelf heb niet lang geleden een wasbak gemaakt van gietsteen en heb ook diverse keren gewerkt met gietgips.
  De gietsteen is water en wintervast dus kan buiten blijven. Zoals ik het heb ervaren is het behoorlijk stevig en met een beetje geduld ook mooi af te werken, het is behoorlijk hard! (zie foto)
  Van de gietgips weet ik alleen dat deze wel goed watervast is, maar dat de kans bestaat dat het bij strenge vorst kan scheuren. Ik heb dat nog niet durven uitproberen...

  Hoop dat je hier iets aan hebt?
  Groetjes, Anja.
  Bijlagen:
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.