ALGEMEEN > Terra sigillata > Black Topped Pottery

Heeft er iemand een idee hoe Black Topped Pottery (Badarian-, Egypte) zou kunnen gestookt zijn? De bovenzijde en de binnenkant zijn zwart ingerookt en de onderkant is nog steenrood. De carbon-lijn is duidelijk afgetekend. Alle theories en testresultaten zijn welkom.

4 antwoorden

 • beantwoord
 • Nou Frans, die rapporten ken ik, maar zijn gewoon uit de lucht gegrepen door een of ander archeoloog. Net dezelfde nonsens betreft de rood-zwart decoratie van de Grieken. Nou, zo moeilijk is het toch niet om een terra siggilata pot zo eens in te roken. Ik moet het eerste geslaagd exemplaar nog zien. Hopelijk is er iemand die dit proefondervindelijk kan bewijzen.
  beantwoord
 • Hallo Lucien,

  Ik heb niet een beeld van de keramiek waar je het over hebt; een foto had handig geweest. Maar ik kan mij er wel iets bij voorstellen

  Een interessant verschijnsel waar archeologen natuurlijk niet uit zijn gekomen. Zij kijken alleen maar hoe iets er uitziet; zo noemen zij de objecten van Egyptische pasta abusievelijk "fayence".

  Ter voorbereiding van de verschillende archeologisch opgravingen in het midden oosten, heb ik een korte technisch instructie gehad bij een specialist in Leiden. Daar kwam ook deze vraag naar voren.

  Wat ik er van heb begrepen: er wordt een soort terra sigilata gebruikt in combinatie met een klei/slib in vergelijkbare kleur. Terra sigillata is een kleitype dat als het ware dichtsintert. Wordt de roodbruine terra sigillata bij het opstoken gereduceerd dan zal deze zwart worden, en zal bij het afkoelen met een oxiderende stook niet terug roodbruin worden. Echter de gewone roodbakkende klei waar die mee is gecombineerd zal bij het oxiderend afkoelen weer terugkeren naar de roodbruine kleur. Dit effect is terug te vinden ook bij de klassieke Griekse decoratie op de amfora's. Er zijn exemplaren bekend van een mindere kwaliteit keramiek waarbij gedeeltelijk onvoldoende 'sinterend' is gestookt waardoor het zwart onbedoeld toch terug roodbruin is geworden. Deze technische 'onvolkomenheden' doen zich soms alleen aan één kant van het object voor, hetgeen te verklaren is door de richting van het vuur bij het stoken. De andere kant van het object heeft dan wel voldoende temperatuur gehad en de andere kant niet. Hieruit kan worden afgeleid dat er tijdens de opstook reductief is gestookt en bij het afkoelen oxiderend.

  Ik hoop dat je wijs kan worden uit dit verhaal. Het is een beetje lastig te beschrijven.

  Met groet van www.michelkuipers.nl
  beantwoord
 • Welke stoffen zouden dan zijn toegevoegd voor deze zwartbakkende terra sigilata, Michel? Welke stoffen komen dan in aanmerking om het werk op deze: met T.S. opgebrachtte delen na een reducerende stook op een (toch voor dit werk veronderstel ik: vrij lage temperatuur) bepaalde temperatuur gebakken, een blijvend zwart te krijgen en te behouden na een oxiderende afkoeling?
  Als men dat zou weten wordt experimenteren met dit onderwerp, best interessant.......
  Groetjes: Marrie.


  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.