ALGEMEEN > Ovens > Oventemperatuur blijft te laag

Heb onlangs een 2de hands oventje van 30l gekocht en haal hiermee slechts 1000 graden. Heb de weerstand van de elementen gemeten en deze is totaal 15 ohm. De stroomsterkte die wordt opgenomen is ca. 10 Ampere (gemeten).
Hieruit volgt dat het opgenomen vermogen ca. 1500 watt bedraagt.
Wil graag 1060 graden bereiken. Wat is er fout? Is 1500 watt voldoende om een oven van deze inhoud op 1060 graden te brengen?

Ton Wouters
gevraagd

4 antwoorden

  • Neen Marjo, je hebt hier 1500 watt te weinig. 1500 watt is wel voldoende voor een strijkijzer of een haardroger. Hoeveel circuits zitten er in? Kijk of allen intact zijn. Als er enkel 2 sircuits in zitten is de kans groot dat er een stuk is, gezien het tekort.
    beantwoord
  • Hallo Lucien
    Heb alle 4 de circuits doorgemeten. Elk circuit heeft een weerstand van 60 Ohm en deze zijn parallel geschakeld, waardoor de totale vervangingsweerstand uitkomt op 15 ohm. Kan het zijn dat de weerstand ten gevolge van slijtage terugloopt, waardoor het vermogen achteruitgaat?
    Ik heb geen technische gegevens van deze oven en heb het vermogen slechts berekend aan de hand van de gemeten weerstand en de opgenomen stroom, welke 10 Ampere bedraagt en kom dan uit op 1500 watt.

    Groeten Ton
    beantwoord
  • Als je elementen goed zijn dan kan je ook eens kijken naar de isolatie en de tijd waarin je de eindtemperatuur wil bereiken.

    Na een bepaalde tijd gaat elke oven warmte uitstralen.
    Wordt de oven heet aan de buitenkant bij het stoken?

    Als de warmte al snel doordringt naar de buitenkant van de oven zal je zoveel warmte verliezen dat je de eindtemperatuur niet kan bereiken.

    Ook kan de oven warmte "lekken"via kieren enz.

    Frans
    beantwoord
  • Hallo Ton,
    Het is al een hele prestatie dat je met 1500 watt 1000°C kunt bereiken.
    Het warmteverlies moet dan echt minimaal zijn. Vermoedelijk zijn de weerstanden "versleten". Dit kan doordat er te weinig zuurstof in de oven kan en daardoor 'reduceer' je de diameter van de weerstanden, waardoor er minder stroom kan doorvoeren en daardoor minder verbruik. Je kan in theorie de weerstanden inkorten en daardoor het vermogen opvoeren, maar dan gaan in de kortste keren die weerstanden ook doorbranden. Zit niks anders op dan de oven totaal te laten herwikkelen. Ben je handig, kun je dat zelf wel, maar dan moet je wel alle gegevens over die oven hebben, zoals het doorvoer-verlies ( isolatiewaarde), het type weerstand ( kanthal A1 of iets dergelijks ) of de orriginele wikkeling-gegevens via de fabrikant. Beschik je over de formule om een wikkel te berekenen ? Die kan ik je wel bezorgen.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.