ALGEMEEN > Tips > Met Gietklei op Gips Schilderen

Leuk om te doen is het schilderen met gietklei d.m.v. een klein kwastje, op een plat stuk droog modelgips. Het schilderen gebeurt in laagjes; is een laagje gedroogd dan kan een nieuw laagje worden aangebracht etc. Het werkstukje krimpt vanzelf los, soms een beetje geholpen door een paletmes. De randen worden bijgewerkt met een vochtig stug kwastje. Een demonstratie is te zien op Youtube;
www.youtube.com/watch
Over dit onderwerp is ook een artikel verschenen in de Porcelain Artist issue#49
Rob

De werkstukjes zijn fragiel en breekbaar nadat ze gedroogd zijn. Daarom is het beter om het werkstukje in leerharde staat (het is sterker in deze staat als in gedroogde staat) te transporteren met het paletmes naar een biscuit tegel (de tegel is bedoeld als een soort mini ovenplaatje en transportmiddel voor het kwestbare ongebakken werkstukje). Met tegel en al wordt het werkstukje, wanneer droog in de oven geplaatst.

Dit is eigenlijk een aparte tip, die betrekking heeft op het plaatsen van kwestbaar(dun) gedroogd werk in de oven. Zie Tips: Breekbaar werk de oven in transporteren

2 antwoorden

 • Een variant op bovenstaande methode is werken met de ringeloor.In plaats van op leerharde klei wordt nu op een plaat gips met de ringeloor een slibdecoratie aangebracht.

  Rob

  beantwoord
 • Een andere toepassing van het met klei op gips schilderen ,is het verplaatsen van de decoratie naar bijvoorbeeld een in de winkel gekocht bord van porselein.

  De decoratie wordt na een zeer korte droogtijd op aardewerk temperatuur gebakken,hecht zich d.m.v. wat glazuur,en vormt zo een relief dat geglazuurd kan worden.

  Foto; een bij blokker gekochte bone china plate met een eerst op gips aangebrachte,en daarna getransporteerde,ringeloor decoratie.

  Rob
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.