ALGEMEEN > Foto op keramiek, transfers etc. > transfers op toiletpot

Onlangs heb ik een toiletpot met transfers bewerkt. De pot kwam prachtig en heel uit de oven. Maar even later sprongen er tot mijn grote schrik scheuren in de pot.
Ik heb de transfers op 800 graden gestookt, de temperatuur tot 400 graden langzaam opgevoerd.
Heeft iemand hier ervaring mee ?
Het betreft een wc-pot van een bouwmarkt,kan het liggen aan inferieure kwaliteit van de pot (misschien in een keer gestookt en gebakken?),want normaal gesproken moet een porseleinen pot die steengoed gestookt is dit toch kunnen hebben lijkt mij?
Ik heb de bouwmarkt gebeld met het verzoek mij de naam van de fabrikant te geven zodat ik wat navraag kon doen,maar naam en adres mogen ze niet geven.Toch wil ik graag weten waar het mis gegaan is,dus graag reacties.
met vriendelijk groet,
Jeannet Klement
gevraagd

29 antwoorden

 • Hallo Jeannet
  Simpel vraagje:heb je de oven helemaal laten afkoelen(tot koud) voor je de pot eruit hebt gehaald?

  Groet T
  beantwoord
 • Hallo Tiff,
  Jazeker, 2 dagen maar liefst. Toen ik de oven opende was het binnenin 15 graden......
  gr.jeannet
  beantwoord
 • Heb je er wel aan gedacht dat de bewerkingen die jij hebt uitgevoerd de oorzaak kunnen zijn van van het springen Jeannet?

  Misschien is er spanning opgetreden in de glazuurlaag na het aanbrengen van die transfers.

  In een keer bakken hoeft geen inferieure kwaliteit te betekenen.

  Frans
  beantwoord
 • Ja natuurlijk kan ik iets fout gedaan hebben.Vandaar ook mijn berichtje hier,want ik wil graag weten wat ik niet goed gedaan heb.Of misschien dat andere mensen ook wel eens zoiets bij de hand gehad hebben.
  Ik heb redelijk vaak transfers gestookt,voornamelijk op serviezen,ook op porselein en dat is altijd goed gegaan.
  De barsten zijn overigens ontstaan op de onderkant van de pot,daar heb ik geen transfers aangebracht als je misschien bedoeld dat daar het probleem ontstaan is.
  Jeannet
  beantwoord
 • Jeannet,
  Als je zo'n zwaar voorwerp nog eens wil voorzien van transfers, probeer die eens op ronde ovenplaat-steunen te zetten die neerliggen. Zo heb je een gelijke warmte en koude-doorstroom, en doordat het voorwerp op "rolletjes" staat, geen bodem-spanning. Is toch te proberen niet ? Heb je die WC-pot in de Gamma gekocht ? :-) x5
  beantwoord
 • Ja,is misschien een idee.Bedankt voor de tip.
  De pot is gekocht bij de Praxis. Wat wat bedoel je met x5, een bulderende lach?
  Groet jeannet
  beantwoord
 • Ja natuurlijk. ( dat x5 ) Je kent toch de slogan "Doe het met Gamma" ?
  beantwoord
 • Wat een teleurstelling is dat toch altijd weer .

  Zou het misschien ook kunnen dat er al ergens in de pot zelf (niet zichtbaar aan de buitenkant ) al een scheur/breuk heeft gezeten ? Er wordt vaak niet al te zachtaardig met dit soort producten omgegaan.
  (Ik probeer ook maar wat mee te denken ).

  Als ik zo lees dat je veel ervaring hebt met het stoken van transfers ligt daar het probleem niet .

  groet Anna.m
  beantwoord
 • Zou best kunnen, Anna. Dan toch maar naar Gamma ? :-)
  beantwoord
 • dag Lucien en Anna,

  Tja,zoiets veronderstelde mijn collega ook al, misschien niet zo slim om daar een pot te kopen voor zo'n project. Een teleurstelling is het zeker, te meer omdat de pot heel erg mooi is geworden.Was een opdracht voor iemand met een Marokkaanse badkamer. Nou volgende keer alleen maar potten van een de specialist,dus ook niet van Gamma! ;-(
  Groetjes Jeannet
  beantwoord
 • Jeannet,
  Onlangs kocht mijn zoon een porseleinen lavabo bij een "speciaalzaak". Het ding zat reeds gebroken in de verpakking! Best ter plaatse de WC-pot eens "bekloppen" op "valse noten". Zelfs met een intacte verpakking kan de inhoud reeds een "trauma" hebben meegemaakt. Nu ja, jij zit nu reeds met een trauma èn een gebroken pot. Toch wel erg van al dat werk.
  beantwoord
 • Tja... dat kan natuurlijk ook nog gebeuren.Ik heb de pot niet zelf gekocht en het is zeker iets om van te voren rekening mee te houden.
  ' t is jammer, maar ook wel weer een leermoment,zullen we maar zeggen:-)
  beantwoord
 • Het kan toch aan de afkoeling van de oven liggen Jeannet, ook al heb je hem helemaal laten afkoelen ,mogelijk dat dit met een computer moet.

  Ik heb wel grotere tegels bij de Gamma gekocht en die scheurden ook nadat ze beschilderd waren met porselein verf,soms pas na de derde keer bakken.Zo weet ik van het porselein forum dat de schilders daar hun 'blanks' niet in de bouwmarkt kopen.

  Rob
  beantwoord
 • Hallo Rob,

  Heb je de indruk dat de tegels scheurden door te snelle afkoeling?
  Ik heb een computer gestuurde oven,maar de afkoeling heb ik niet ingesteld er van uitgaande dat dit sowieso wel langzaam zou gaan als ik de oven niet eerder open voordat de temperatuur even hoog was als de omgeving waarin hij staat,maar misschien moet ik ook hier rekening mee houden en de temperatuur volgende keer tijdens de afkoelingsperiode instellen.
  Ik heb even op het porselein forum gekeken,maar kan niet zo gauw vinden waar men dan de spullen koopt. Toiletten zullen doorgaans ook wel niet een favoriet object zijn om te bewerken
  groet jeannet
  beantwoord
 • Jeannet,

  Barsten kan enkel bij ONREGELMATIGE afkoeling, en niet door de koeling van de oven zelf. Heb je enig idee hoe men industrieel stookt ? Weet ge dat tegels gewoon op een lopende band door een oven rollen? De ene kant erin en de andere er afgekoeld uit ? Die zitten daar echt niet twee dagen op hun kont te wachten op hun sanitair witgoed, hoor. Een slecht-sluitende oven, waarbij aan de onderkant koude buitenlucht kan instromen en de stuks daardoor onregelmatig koelen is een mogelijke oorzaak, maar niet de koeltijd op zich.
  beantwoord
 • Ik ben een keer op bezoek geweest bij Villeroy en Boch,een bedrijf dat zowel sanitair maakt als serviesgoed .Daar liep het sanitair inderdaad gewoon op een band door de oven.
  Toiletpotten worden met mallen gemaakt maar er komt ook heel veel handwerk bij.Zo'n mal levert een aantal "goede"potten maar als de kwaliteit van de mal vermindert worden er toch nog potten gemaakt en die worden aan de bouwmarkten geleverd,vaak onder een andere merknaam.Zo werdt ons verteld .
  Dit wil echter niet zeggen dat er niets mis kan zijn met een door een specialist geleverd exemplaar.
  Wij moeten af en toe ook wel eens wat retour sturen omdat er een barst,haarscheur of glazuurfoutopgemerkt is.
  Helaas geen direct antwoord op je vraag maar mogelijk dat er toch een onzichtbare scheur is geweest die nu na de bak opspeelt.

  Groetjes Sonja
  beantwoord
 • Hallo Jeannet,
  In je uiteenzetting heb je het over langzaam stoken tot 400 graden. Op zich geen slecht idee want een keramisch object dat al eens hoog is gestookt (gesinterd is) kan juist bij een herstook problemen krijgen. Naast het lastige punt van de kwartssprong van 573 graden zijn er nu nog andere temperaturen waar het object bij opstoken en afkoelen last van kan krijgen. Die bevinden zich tussen 150 en 250 graden. Ik heb zelf veel ervaring met zeer dikwandige objecten en weet dat die in een herstook zeer langzaam gestookt moeten worden. Kun je aangeven hoe langzaam je hebt gestookt, dus hoeveel graden per uur bij het opwarmen, en ook bij het afkoelen?
  Met groet van Michel www.michelkuipers.nl
  beantwoord
 • Hallo Sonja,

  Bedankt voor je reactie!
  Begrijp ik het goed,werk je ergens waar sanitair verkocht wordt? En zo ja kun je mij dan een tip geven waar ik in het vervolg op moeten letten bij aanschaf van toiletpot of wasbak of is het het niet te zien als er "onderhuidse" scheurtjes aanwezig zijn?
  Groet jeannet
  beantwoord
 • Hallo Michel,

  Ik zal je morgen antwoorden. Ik moet even kijken hoe ik mijn computer heb ingesteld.Mijn atelier is niet aan huis.
  Tot morgen,groet jeannet
  beantwoord
 • Jeannet,Ik heb eigenlijk niet de indruk dat de tegels scheurden door snelle afkoeling,maar door het snelle produktie proces van de fabrikant.Op het porseleinforum Chatty teachers;

  http://www.porcelainartist.proboards25.com/

  stond een keer een uitleg over keramiek/porselein van de bouwmarkt,maar die kan ik niet zo snel vinden.
  In ieder geval veel info over porseleinschilderen op dit forum.

  Rob
  beantwoord
 • Beste Michel,
  Je hebt me nu wel heel nieuwsgierig gemaakt naar wat er zoal kan gebeuren tussen 150 en 250 °C waar een reeds gebakken object doorheen moet.
  beantwoord
 • Hoi Jeannet,
  Wij hebben een bedrijf dat behalve centrale verwarming ed ook sanitair plaatst.
  Wij werken echter uitsluitend met "merken",om het zo te zeggen.Binnen die groep hebben wij af en toe ook wel eens een probleem meestal een barst (productie of transport ) of een glazuurfout.Haarscheurtjes,die mogelijk tijdens het bakproces invloed hebben, zullen wij niet zo makkelijk kunnen vaststellen omdat deze niet zichtbaar zijn en voor het gebruik geen problemen vormen.Helaas heb ik de oplossing niet voor jou

  Groetjes Sonja
  beantwoord
 • Dag allemaal,

  Prettig dat jullie met mij mee denken.
  Sonja,uit jou verhaal begrijp ik dus dat je dus eigenlijk nooit de zekerheid kunt hebben dat een pot goed is.Als je een bedrijf van te voren verteld wat je van plan bent,zou je dan een soort garantie kunnen vragen of is dat een onmogelijke vraag?
  Tja en dan heb ik vandaag even op mijn computer gekeken hoe ik hem had ingesteld. 2,5 uur naar 400 graden en de maximum temperatuur stond zelfs op 720 ipv 800 (dat was nog van een vorige stook,ik dacht ik stook die pot iets hoger,omdat die ook wel vaak schoongemaakt moet worden,maar ik had het getal kennelijk niet bevestigd. 720 is helemaal niet hoog.
  Tja en dan die kwartssprong Michel,dat geldt toch alleen voor biscuit?
  Ik maak zelf ook keramische beelden,die boetseer ik massief,later snij ik ze door en hol ze uit. De wand is dan nog behoorlijk dik omdat ik dan niet overal meer bij kan. Ik gebruik hier wel een chamotte klei voor,biscuit stook ik heel langzaam(8 uur) en daarna heb ik sommige beelden meerdere keren gestookt om te glazuren.Ik heb daarbij nooit problemen gehad.
  Ik heb eigenlijk geen ervaring met porselein,maar dacht dat ook niet nodig te hebben als het alleen om transfers gaat :-)
  Groet Jeannet
  beantwoord
 • Hallo Jeanet,

  Wat je vertelt over de bouwmarkt komt mij als een soort sprookje over. De bedrijven die wc potten leveren weten niets over de herstookbaarheid van hun product. Een garantie is wat dat betreft een onmogelijke vraag.

  Wat ik lees over je snelheid van stoken zou mij tot de conclusie leiden dat dit veel te snel is voor de dikte van het materiaal, en de complexiteit van de vorm. Hou er rekening mee dat een WC pot niet van grove chamotteklei is gemaakt en daardoor bovendien nog gevoeliger is voor spanningen. Mocht je een nieuwe poging willen wagen met een transfer op een WC pot hou dan een snelheid aan van bijvoorbeeld 50 graden per uur gedurende de eerste 300 graden. In dat gebied vind een ander soort kwartssprong plaats, de zg cristobalietsprong. Hetzelfde geldt zeker ook voor het afkoelingstraject. Vervolgens is er de gevaarlijke temperatuur van 573 graden waarbij de klei plotseling uitzet bij verhitting, of inkrimpt bij afkoeling. Ik stook mijn dikwandige gechamotteerde werk (4+cm) in 5 uur van 520 naar 620 graden. Bij een WC pot zou ik er denk ik toch wel minstens drie uur over doen (dit ook tijdens de afkoeling). Is een product reeds hoog gebakken dan is het extra gevoelig voor de kwartssprong (wand is niet meer zo 'flexibel'). Ik verwacht dat je problemen hebt gekregen door bij de afkoeling te snel omlaag te zijn gegaan in het laatste stuk van het afkoelen (cristobalietsprong). Je moet maar denken beter te langzaam dan gescheurd.

  Ik hoop je hiermee voldoende inzicht te hebben gegeven in de problematiek. Ik wens je veel succes. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe de mislukte pot er uit ziet met de transfers.
  met groet van Michel www.michelkuipers.nl
  beantwoord
 • Hallo Jeannet,

  Er kan inderdaad geen garantie of tip worden gegeven mbt welke pot wel of niet geschikt kan zijn .Helaas !
  Veel succes en ook ik ben benieuwd hoe die pot eruit ziet

  Groetjes Sonja
  beantwoord
 • Jeannet,
  Mijn laatste reactie op dit probleem:

  Zoals Sonja reeds heeft bevestigd, worden sanitaire voorwerpen in een lopende-band-systeem gebakken en is de opwarming en afkoeling optimaal berekend. Nu zijn ze daar bij V&B niet gek en beschikken over een staf van deskundigen waar men toch even de pet voor afneemt. Als men zich geroepen voelt dit in vraag te stellen, mij goed.
  De klei-samenstellingen die deze fabrikanten gebruiken zijn speciaal voor sanitair meubilair samengesteld en kun je o.a. vinden op de website van Fuchs, om er maar één te noemen. Grove chamotte gebruikt men niet, om reden dat dit het risico van barsten verhoogt. Het waarom heb ik hier ook al uitvoerig uitgelegd en ik kom hier ook niet meer op terug. Een stooktijd van 150°C/uur moet hier volstaan. En zoals Sonja ook terecht opmerkt: zelfs bij de beste families heb je er met een hoek af. Conclusie: Je hebt niks mis gedaan en enkel pech gehad. Maar een mooi gezegde is: Voor één kromme spijker gooit men toch niet het hele pak weg?
  beantwoord
 • Hier 2 foto's van de pot niet fantastisch,maar het geeft een indruk. Van de pot is alleen het voorste deel zichtbaar.dus niet het het achterste witte deel(hangpot) wat nog wit is. Mijn naam heb ik op verzoek van de opdrachtgeefster erin verwerkt ,geïnspireerd op het Arabische schrift.(voor het geval je denkt wat staat daar nou?)
  Lucien,nee ik gooi niet de zak met spijkers weg hoor..... ik probeer zelfs die spijker recht te buigen oftewel ik heb mij de afgelopen dagen verdiept in allerlei lijmsoorten. Gisteren een proef gemaakt met een glasvezel in een porseleinen kopje.Morgen eens kijken wat het resultaat is. Deze hars wordt ook voor boten en dergelijk gebruikt, dus misschien is de pot te lijmen.hij is niet in het zicht gebroken en anders pech,maar dan heb ik weer een heleboel geleerd:-)
  Hartelijk dank allen voor jullie bijdragen!!!
  Groetjes jeannet
  Bijlagen:
  beantwoord
 • ohhhhhhhhhhhhhhhhhh wat ontzettend zonde ,van zo een mooi kunstwerk .

  Ik hoop dat je er uit komt met de lijm het is zeker de moeite waard !  groetjes anne
  beantwoord
 • Misschien is het inderdaad al voldoende om repareerwerk te doen ,als het toch niet in het zicht is?!
  Het ziet er zeer mooi uit echter niet echt mijn stijl .

  Groetjes Sonja
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.