ALGEMEEN > Glazuur - algemeen > craquelé in werkstukken

Na het glazuren met een transparant glans glazuur op een bisquitgebakken, met engobes beschilderd werkstuk, ontstaat er craquelé in het glazuur.
De werkstukken worden op 1060gr. gebakken en pas uit de oven gehaald als deze is afgekoeld.
Als de stukken op de plank staan, hoor je ze nog lange tijd tikken.Ze zitten vol craquelé.Wat is hier de oorzaak van.

3 antwoorden

 • Hallo

  Gewoon een kwestie van een glazuur die niet past op de gebruikte klei.
  Komt trouwens vaak voor op deze temperatuur.
  Een oplossing is het werkstuk, met of zonder engobe, bisquit te bakken op bv 1120 graden en daarna pas de transparante glazuur aanbrengen en nogmaals bakken.

  Het glazuur aanpassen aan de klei kan ook maar is minder eenvoudig.

  Groetjes Frans
  beantwoord
 • Om het fenomeen craquelé (haarscheuren in het Nederlands) te begrijpen kun je je het glazuurlaagje het beste vergelijken met een jasje wat om je werkstuk gedrapeerd zit. Als het naar smelttemperatuur wordt gebracht zetten beide uit. Bij afkoeling krimpen ze. Op een bepaald moment krimpt de klei niet noemenswaardig verder en houdt zijn formaat. Het mooie zou zijn als dan ook het glazuur aan het einde van zijn krimp zit. Men spreekt dan van een neutrale spanning. Als het glazuurjasje een andere krimp heeft kunnen er twee dingen gebeuren: De krimp is groter dan die van de klei en het jasje krimpt verder. Het trekt zich kapot rond het werkstuk. Gevolg: haarscheuren. Als de krimp lager is dan die van de klei blijft het jasje staan aan het einde van zijn krimp en het werkstuk krimpt verder. Gevolg: afspringen, vooral op de randen.

  In de praktijk zal bij een haarscheurvrij glazuur het UC (uitzettingscoëfficient) van het glazuur gelijk zijn aan dat van de klei.

  Als men zijn eigen glazuren samenstelt aan de hand van bijvoorbeeld een Segerformule, is het mogelijk het UC te berekenen. Voorbeelden daarvan kan men lezen in het boek van Lehnhaüser "Glasuren und ihre Farben". Lastiger wordt het indien men een fabrieksglazuur gebruikt.Doorgaans volstaat bij een transparant glanzend glazuur de toevoeging van Booroxyde in de vorm van een fritte waar het in zit, of kleine percentages Aluminiumoxyde en kwart in de vorm van Kaolin. De hoeveelheiden kunnen varieren tot zelfs 10%. Ook zinkoxyde gaat in sommige gevallen haarscheuren tegen.
  Een simpele proef om min of meer vast te stellen of een glazuur haarscheuren vertoont is een proefplaatje opstoken naar 220 graden en meteen in koud water dompelen.  beantwoord
 • Het is hoogst waarschijnlijk dat je glazuur niet past bij de klei die je gebruikt. Het jasje past niet, zoals ze dat zeggen. Het is aan te raden om bij je glazuur leverancier te vragen of ze een andere transparant hebben die beter is. Het kan ook door de Engobe komen, als je Engobe maakt, maak het dan van de zelfde klei als waar je werkstuk van gemaakt is. Groetjes Monique v.d.Ven Succes.
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.