ALGEMEEN > Klei - algemeen > klei gezocht wat niet afgeeft of oplost in water..

Wij zijn al enige tijd op zoek naar klei, wat niet afgeeft / oplost als het tijdelijk in het water wordt gedaan. Wij gebruiken de klei voor allerlei proefjes op de basisscholen; er moeten balletjes (ter grootte van een knikker) gemaakt worden en deze moeten in een bak met koud water, tevens worden er bootjes van gemaakt die moeten blijven drijven op het wateropvlakte.

wie kan mij een tip geven? alvast bedankt!
gevraagd

2 antwoorden

 • Probeer de klei is uit de speelgoedwinkel(plastiline),daar zit een soort was in deze klei lost niet op in water.Je kunt ook eens bij dit bedrijf kijken;

  http://www.aff-materialen.nl/

  Rob
  beantwoord
 • Zelf Plasticine maken

  Hieronder kan je te weten komen hoe je je eigen plasticine moet maken. Het is makkelijk te maken door kinderen zelf. Alle ingrediƫnten zijn eetbaar. Het kan dan ook gebruikt worden door kinderen vanaf drie jaar.

  Benodigdheden (voor 3 kinderen)
  350gr bloem
  350gr zout
  4 eetlepels slaolie (Je mag zeker geen olijfolie gebruiken)
  2 theelepels wijnsteenzuur (Dit is te verkrijgen bij de apotheker. Sommige hebben het in voorraad, anderen moeten het bestellen)
  500ml water
  Braadpan
  Houten lepel
  Grote kom
  Eventueel voedingskleurstoffen om je plasticine een mooie kleur te geven (verkrijgbaar in de supermarkt)
  Eventueel geurstoffen

  Bereidingswijze
  Meng alle droge bestanddelen, bloem, zout en het wijnsteenzuur in de grote kom goed door elkaar. Dan voeg je de olie, het water, de geurstoffen en de kleurstoffen toe. Je moet blijven roeren totdat er een klontloze massa ontstaat.

  Als alles goed gemengd is, doe je het geheel in de braadpan en roer op een middelmatig vuur met een houten lepel om. Je moet zo roeren zodat je steeds de massa van de bodem afhaalt. Er vormt zich een klonterige, moeilijk te roeren substantie. Je moet blijven schep-roeren tot alles aan elkaar plakt en er droog uitziet.

  Als het klaar is haal je het uit de braadpan en laat je het een beetje afkoelen. Als het een beetje is afgekoeld is, moet je goed doorkneden. Dan laat je het verder afkoelen.

  Wanneer het is afgekoeld, kan je het in een leeg emmertje met een deksel doen om te bewaren. Als het afgesloten bewaard wordt, is je plasticine een jaartje houdbaar. Zorg wel dat het niet te warm staat en dat er ook niet teveel licht aan kan.

  Pas op: Voeg nooit water toe als het deeg te droog wordt, maak een nieuwe hoeveelheid!
  Als er vlekken zijn gemaakt, dan kan je die er zeer makkelijk uitwassen.

  Veel plezier met je eigen plasticine!
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.