ALGEMEEN > Glazuur - algemeen > Glazuur op ovenplaten

Hallo allemaal,

Ik gebruik een glazuur dat stevig loopt met als resultaat glazuurdruppels aan de rand van mijn potten en op de ovenplaten. Nou weet ik dat er een mengseltje is wat je op je ovenplaat kunt smeren zodat het glazuur niet plakt, maar ik weet niet meer waaruit het bestaat. Is het ook mogelijk om dit op de rand en de bodem van mijn potten te smeren. met dank René

4 antwoorden

 • Hoi Rene,

  Het mengsel wat je bedoelt is een mengsel wat onder andere kaolin bevat. Het exacte recept heb ik helaas niet voor je maar ik heb wel met lopende glazuren een beetje geexpirimenteerd. Je zou kunnen proberen om door het glazuur een beetje kaolin te mengen. Het gaat dan om een hele kleine hoeveelheid (1-5%). Dan loop het glazuur niet meer zo erg. Afhankelijk van de samenstelling van het glazuur kan het wel iets van kleur veranderen. een proefje maken op een stukje scherf is dus wel nodig.

  Veel succes
  beantwoord
 • Misschien nog een tip wij doen zand op de ovenplaten en het papje kan je maken van 50%kwarts en 50% kaolien
  Hopelijk weer iets wijzer.
  Vera
  beantwoord
 • Bedankt voor de tips.

  Gr. René
  beantwoord
 • Bedoel je 30 delen kaolin + 70 delen al. hydroxide? Kan je dan ook direkt het glas op de ovenplaten leggen of moet er dan nog b.v. talk op? Of dient het alleen ter bescherming tegen glas druppels? En tot welke temperatuur is dit dan bruikbaar? Ik ben op zoek naar een middel waardoor ik het glas direkt op de ovenplaat kan leggen. Ceraboard vind ik niet mooi vlak. Ik zoek ook een een middel waardoor het glas los laat uit mallen van keramiek. En liefst geen laag op het glas achter laat.
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.