ALGEMEEN > Glazuur - algemeen > snel goedkoop makkelijk transparant glazuur

Ik zoek een snel en makkelijk transparant glazuur als laklaag op slib+pigment om de kleuren helderder te maken, gewoon een dun glas laagje.
Aardewerk temp 900-1000°C.
Liefst een 1 a 2 component papje om te spuiten, dacht zelf aan nepheline syenite + ??.
Nog andere,betere ideen?
Groet,
Eric

4 antwoorden

  • Eric,
    De eenvoudigste manier om zo een 'verzegelaar' te maken op deze temperatuur is uitgaan van een laagsmeltende fritte en er ongeveer 10% kaolien aan toe voegen. Dun aanbrengen. ( spuiten is ideaal voor dit )
    beantwoord
  • Hoi Lucien,
    Welke fritte(n) had je in gedachten?
    Is het eindresultaat dan glanzend of mat?
    Groet,
    Eric
    beantwoord
  • Eric,
    Elke laagbakkende fritte ( zonder tin of zirkoon ) komt hiervoor in aanmerking. Glanzend of mat heeft te maken met de temperatuur waarop u deze glazuur stookt. Type fritte zal ook de kleuren kunnen beïnvloeden. Loodfritte maakt koper groen, alkalische fritte maakt koper turqoois tot blauw. Er zijn hier te veel factoren die meespelen. Uitproberen met verschillende frittes en verhoudingen en glazuurdikte is aangewezen.
    beantwoord
  • Hoi Eric

    Fritte "15.10"(moet je wel goed malen in een vijzel en daarna zeven met water)is een goed idee om te gebruiken Evt 5-10 procent kaolien toevoegen,maar dat maakt doordat het 'zuurder'is je groenen minder blauw Of fritte 14.51 gebruiken dat maakt de kleuren warmeris 'taaier' maar heeft ook een hoger smeltpunt.
    Een kant en klaar alkalischs glazuur (bijv gL 1302 van Veka zou ook een idee zijn)
    Op de lage temperatuur 1000C
    werkt een alkalische glazuur het best maar die geven wel een blauwer groen ism koperoxide.Kunstmatige pigmenten geven minder problemen.
    Helderder worden deze pigmenten wel bij alkalische samenstelling van je verzegeling.
    Dus tja welke kleurmiddelen gebruik je ? Want dat is best belangrijk om een goed antwoord te kunnen geven op je vraag..
    In jouw geval ivm met die lage temp is een hoog alkalische fritte (zoals 15.10) waarschijnlijk het beste met enige toevoeging wellicht.
    Ik ga eens een proef op de som nemen binnenkort ! Zacht nevelend spuiten is zoals Lucién net zegt wel de goede manier om dit verzegelen te bewerkstelligen.
    Heb er zelf ervaring mee op1100C maar niet op 1000C..
    Nogmaals ik probeer het eens voor je uit,Ben alleen benieuwd naar je "pigmenten"ivm met de kleurtemperatuur die je wenst

    Groet,Lambert

    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.