ALGEMEEN > Tips > schoonmaken van de opening van een kraal

Wanneer een kraal gedompeld wordt in een glazuur dan is ,na droging van de glazuur, de rijg-rand gemakkelijk en vrijwel te ontdoen van de glazuur door gebruik te maken van een oud schoongemaakt mascaraborsteltje of een reinigingsborsteltje voor de tanden/kiezen verkrijgbaar bij drogist in verschillende maten.

Echter, wanneer er gebruik gemaakt wordt van een kralenstandaard kan het nog zijn dat de kralen na de stook/ afkoeling nog licht blijven kleven en eventueel daardoor beschadiging oplopen.
De kanthaldraad, gebruikt voor deze standaard, kan daar ook de boosdoener van zijn omdat het van de vorige stook nog glazuurresten vast houdt.
Schuur het kanthaldraad daarom na ieder gebruik schoon.

2 antwoorden

  • Marrie, ik heb daar nog ouwerwetse pijpenkuisers voor gebruikt. U kan daar verschillende kraaltjes gelijk opsteken en in glazuur dompelen. Eens droog haal je de kraaltjes er van af en zijn de gaatjes gelijk zuiver.
    beantwoord
  • En in plaats van Kanthaldraad te gebruiken is chroom-nikkeldraad beter geschikt. Kanthaldraad gaat bij verwarming uitzetten en bevat aluminiumoxyde, wat in verbinding gaat met het glazuur. Dit gebeurd niet met dit non-ferro-metaal wat ook nog bestand is tot 2200°C. Te koop bij de speciaalzaak ijzerwaren.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.