ALGEMEEN > Glazuur - algemeen > scheikunde

Als totale leek op dit gebied, is er iets wat mij verwonderd. Bij keramiek wordt koperoxide (koperatoom met zuurstofatoom?) gezien als niet erg giftig. Koperkarbonaat (koperatoom met koolstofatoom?) wel. Nochtans is koolstof niet giftig en wordt het soms gebruikt om zijn zuiverende eigenschappen in filters. Vanwaar dit verschil?
Misschien is dit een domme vraag.
Waarschijnlijk is dat nu net de clou van chemie, dat de ene verbinding giftig is en de andere met +/-dezelfde ingrediënten niet, maar toch, ik probeer te begrijpen hoe dat komt. Lucien weet het waarschijnlijk?
gevraagd

1 antwoorden

  • Anna,
    Er is geen verschil qua " giftigheid " tussen koperoxyde en kopercarbonaat. Men kan stellen dat keukenzout net zo " giftig " is. Ons lichaam heeft een kleine hoeveelheid koper nodig, net zoals zout. Echter keukenzout is ook " giftig " als men er een te grote hoeveelheid van inneemt. Een klein teveel wordt net zoals natrium ( zout ) door ons lichaam uitgescheiden. Via de huid is er geen opname, enkel via de spijsvertering. Sommige mineralen worden niet uitgescheiden, zoals lood en aluminium, en daar moeten we wél voor opletten dat we dit niet via stofdeeltjes opnemen. Kaolien, bentoniet, veldspaat en klei verwerken in poedervorm : steeds een degelijk stofmasker dragen, gezien deze allen Aluminium bevatten en zou schadelijk zijn op lange termijn ( voor de hersenen ).
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.