ALGEMEEN > Klei - algemeen > Verkleuren ongeglazuurd porselein

Ik ben van porseleinen figuren een ketting aan het maken en wil die niet afwerken met glazuur. Het schijnt dat de huid de figuren verkleurt. Weet iemand met welk spul de figuren ingesmeerd kunnen worden om dat verkleuren te voorkomen ? Ine Knapen

23 antwoorden

 • Hallo Ine,
  Je website werkt nog steeds niet. Ik krijg je CV te zien en kan vervolgens niet verder komen. Maar dat even terzijde.
  Als het porselein verkleurt is dat waarschijnlijk te wijten aan het feit dat het porselein nog wat poreus is. Heb je die wel hoog genoeg gestookt?
  Met groet van info@Michelkuipers.nl
  beantwoord
 • ik kan alles gewoon openen op de site, klik boven de foto op de soorten juwelen en ze openen meteen
  beantwoord
 • Ine,ik had gehoopt dat iemand zou reageren zodat ik kon mee profiteren, ik heb hetzelfde probleem en los het voorlopig op met de zijde die het lichaam raakt toch te glazuren. Een andere optie is het na gebruik te poetsen met een tandenborstel en zeep.
  Denise Vaes
  beantwoord
 • Als het porselein verkleurt, is dat waarschijnlijk te wijten aan het feit dat het porselein nog wat poreus is. Heb je die wel hoog genoeg gestookt?
  Met groet van www@michelkuipers.nl
  beantwoord
 • Hoi Michel ,
  Mijn website werkt wel maar komt op jouw systeem niet verder dan mijn CV? Bij de mensen die ik ken werkt het wel, ik weet niet hoe dat komt dat het bij jou niet werkt. Ik ben het vergeten te vragen aan de ITer, die ik weekend heb ontmoet. Ik kan in ieder geval zelf niets aan de website veranderen.

  Mijn porselein is gebakken op 1260 graden en mijn leerkracht zegt dat de verkleuring weggaat als het opnieuw gebakken wordt op 1260 graden, maar ik zou liever een andere oplossing weten. Of het nog te poreus kan zijn zal ik haar ook eens vragen. Helaas weet zij
  niks van computer en websites .
  Bedankt voor jouw reactie, groet, Ine.
  PS Over mijn site :
  Enter lukt niet? Op het kettinkje bovenaan de site een onderwerp uitzoeken en aanklikken ook niet. Enfin, ik snap er niks van.
  beantwoord
 • Hoi Denise ,
  Ik wil dat het sieraad draagbaar is aan 2 kanten . Een kant met transfers ( die moeten op glazuur ) en de andere kant puur zonder glazuur , ook zeep vind ik geen oplossing ( teveel gedoe na gebruik ) . Matte glazuur geeft nog te veel een glanzende uitstraling .
  Heb je soms ervaring met haarlak ?
  Denise , bedankt voor je reactie en als ik eruit ben laat ik iets horen . Ine .
  beantwoord
 • Hoi A Stokkink , heel lief dat je zo reageert , groet Ine .
  beantwoord
 • Ine, om welke verkleuring gaat het ? Vaal-grijs, gevlekt grijs of een andere kleur ? Dit heb ik hier nog niet gelezen. Was de verkleuring er al net na de stook ? Waarom denkt uw leerkracht dat deze verkleuring pas op 1260 °C zal verdwijnen ? En als dit porselein op 1260°C nog steeds poreus is... wat voor porselein is dit dan ?
  beantwoord
 • Hoi Lucien ,
  E.e.a. hoorde ik van medeleerlingen . Ik ben met een nieuw sieraad bezig en voor ik besluit hoe ik dat ga afwerken wil ik weten wat de conequentie's zijn en hoe ik dat kan oplossen . A.s. donderdag heb ik weer les en daarna zal ik antwoord hebben op jouw vragen . Bedankt voor je reactie , groet , Ine .
  beantwoord
 • Hoi Lucien ,

  De verkleuring ( na het dragen op de huid ) is gelig en het gaat weg na het opnieuw bakken in een oven van 1260 graden . Omdat wij met een paar klassen gebruik moeten maken van de oven wordt hij niet hoger dan 1260 gezet . De naam van het porselein is : Mont Blanc en dat is een prachtige witte klei .Uit ervaring weet mijn lerares dat de vergeling pas weggaat bij 1260 graden . De verkleuring was er nog niet na de stook natuurlijk . Zij denkt wel dat het niet zal vergelen als het porselein gebakken zou kunnen worden boven 1300 graden . Groet , Ine .
  beantwoord
 • Ine, het is dan niet noodzakelijk tot 1300°C te stoken. Je kan bij de klei bv. 5-10% beenderas aan toevoegen. 2 - 5% krijt zou ook al moeten lukken. Zo haal je de bovengrens omlaag en is energiebesparend.
  beantwoord
 • Hoi Lucien , bedankt voor de oplossing ik zal eens overleggen met mijn leerkracht , maar heb je misschien ook een oplossing voor al gebakken porselein ?( om te voorkomen dat het gelig wordt bij het dragen )Alvast bedankt !Ine .
  beantwoord
 • Ine, het gaat hem hier duidelijk om onderbakken porselein en daardoor nog poreus. Herbakken is de enige oplossing. Dompel de juwelen in een zoutoplossing vooraleer te herstoken. Het zout komt aan de buitenkant te zitten en zal het porselein dichtsineteren. Nog nat ophangen en laten drogen. Niet met de handen aanraken, dat laat sporen na.
  beantwoord
 • Hoi Lucien ,
  Ben erg benieuwd hoe dat gaat lukken . Zal nog even duren voor ik je de uitslag kan geven daarvan . Ben je beroepsmatig met klei etc. bezig ?Ben benieuwd wat jouw beroep is . Groet , Ine .
  beantwoord
 • Ine, je kan mijn naam Googlen.
  beantwoord
 • Heb je gedacht aan de mogelijkheid van natriumwaterglas (natriumsilicaat). Dit wordt professioneel gebruikt op gevels, maar ook in de moziëk-scene om voegen waterdicht te maken.
  beantwoord
 • Hoi Marion ,
  Hoe gebruik ik natriumwaterglas en waar is het te koop ?Groet , Ine .
  beantwoord
 • Hoi Ine,

  Het is een vloeistof, a á water eigenlijk.

  Ik heb het destijds bij de 'betere/gespecialiseerde' verfwinkel gekocht.
  Weet niet waar je woont, ik in Amsterdam, maar je kan zo wat ophalen ter uitproberen.
  beantwoord
 • Zooooo ! Heel professioneel bezig ! Bedankt voor je reactie's , groet , Ine .
  beantwoord
 • Nee hoor, ik doe er al jaren niets mee:)
  beantwoord
 • Ik woon in Eindhoven en zal hier eens uitkijken . In iedregeval hartstikke bedankt......... Ine .
  beantwoord
 • Ik zit ook in Eindhoven. Waar ga je naar uitkijken? Misschien dat wij je kunnen helpen.
  www.michelkuipers.nl
  beantwoord
 • Zelf heb ik waterglas gekocht bij de da. (Valkenswaard, dus in de buurt Ine)
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.