ALGEMEEN > Starten als keramist > Wat is nodig om te bakken

Sorry, dit is een ab-so-lu-te beginnersvraag, ik lijk nergens een duidelijke 'beginnershandleiding' te vinden om te starten...

Mijn vrouw is weg van pottendraaien, maar we hebben geen oven, ze vindt dat een te grote kost. In de praktijk betekent dat dus meestal enkel potjesdraaien en bakken op workshops, en die met de fiets heelhuids proberen thuiskrijgen...
Ben stilletjes al een hele tijd aan het sparen en wil als (hele grote) verrassing een (hele kleine) oven kopen, maar geraak niet wijs wat de minimum accessoires zijn om een oven daadwerkelijk direct te kunnen gebruiken... (Ze heeft een paar stukken die niet zijn gebakken.) Een bodemplaat, batwash? basisset glazuur? hoe zit het met die 'spacers' (cilinders en plaatjes, is dat om verscheidene dingen tegelijkertijd te bakken?
Het zou een kleine (16 liter) bovenlader worden.
We hebben geen wagen en als zou blijken dat ik een essentieel onderdeel ben vergeten, wordt het een verre reis met het openbaar vervoer naar de dichtstbijzijnde keramiekspecialist....

Ik kan het haar zelf niet vragen, anders wordt ze achterdochtig :)4 antwoorden

 • Of je nu 2e hands of een nieuwe oven koopt, hij is vaak al snel te klein. Er staan inderdaad heel wat ovens op Marktplaats en vaak krijg je daar het stapelmateriaal bij. De batwash is het goedkoopst als je het zelf mengt. Koop een zakje kwarts en een zakje kaolin, meng dit 50/50 en voeg water en iets als tylose of peptapon toe. Smeer daar de platen mee in, 2 of 3 dunne laagjes.
  Je zou een transparant poederglazuur kunnen kopen, met een paar kleurstoffen, zodat je al verschillende kleuren glazuur kunt maken. Ook hiervoor geldt, voeg er wat tylose of peptapon aan toe, zodat je de glazuur kunt kwasten. Een brede zachte kwast en een paar penselen zijn dan ook handig. En niet te vergeten een stofmasker, voor als je de glazuren en batwash gaat aanmaken.
  Dan nog een paar triangels waar je de geglazuurde potten opzet bij het bakken, voor het geval er ook glazuur op de onderkant van de pot zit.
  beantwoord
 • Beste Rik,dat zijn een hoop vragen die zo even moeilijk te beantwoorden zijn want wat zou je vrouw willen doen?Pottendraaien?Dan heb je ook een draaischijf nodig of handvormen?Denk dat het een optie is om iemand te vragen die bv een workshop geeft waar ze al eerder geweest,daar zou ze ook met haar vragen eventueel terecht kunnen? of ga naar een winkel en laat je goed voorlichten.Weet dan wel wat je wilt en het budget wat je te besteden hebt,is altijd makkelijker te zoeken als je in zo`n "snoepwinkel"terecht komt!!
  Je kan ook een bakadres zoeken in de buurt zodat je niet gelijk zo`n grote uitgave hebt en eerst kan kijken of je het wel leuk genoeg vindt om het alleen te doen zonder hulp van een workshop.
  Succes.
  beantwoord
 • Iemand onder de arm nemen met keenis van zaken is zeker aan te raden. Een bovenlader is het goedkoopste oventype, echter zou ik je adviseren om als eerste oventje, je niet te focussen op de literinhoud, maar op het stroomverbruik. De bovengrens op huishoudelijk verbruik is 3,5 Kw. De goedkoopste en meest precieze temperatuurinstelling is met smeltkegeltjes werken via een 'Kilnsitter'. Laat je hier vooral goed over informeren. Je kan ook uitkijken naar wat er op de tweedehandsmarkt in aanbieding staat. Soms zitten daar wel echte koopjes tussen.
  beantwoord
 • Veel dank voor de antwoorden.

  ik vrees dat ik niet duidelijk genoeg ben geweest. Mijn vrouw is ondertussen gevorderd in het draaien, we hebben ergens een oude schijf op de kop getikt, met stroomvoorziening en vermogen werd rekening gehouden, heb 'stiekem' al een aparte kring daarvoor. (ik renoveer momenteel zelf de stroominstallatie.) Mijn vrouw vindt het echter (momenteel) een te grote uitgave, daarom wil ik haar verrassen en met mijn spaarcentjes er eentje kopen :)

  Wat maakt dat ik niet te opvallend op zoek kan gaan :)

  2dehands ben ik bang te kopen omdat ik gehoord heb dat de verwarmingselementen heel bros worden na gebruik- en dus risico lopen kapot te gaan tijdens transport?
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.