ALGEMEEN > Klei - algemeen > welke klei is geschikt voor het maken van tuinpotten en tuinplastieken

...zodat ze groot, stevig en vooral vorstvrij zijn of wat kan ik aan mijn chamotteklei best toevoegen?
ik zoek een klei waarmee ik grote formaten kan maken die zonder al te veel problemen (barsten,volledig stukvriezen, enz.) in onze contreien kunnen overwinteren. Ik glazuur mijn werk meestal maar heel licht en niet waterdicht.

14 antwoorden

  • Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat er geen water in op blijft staan Ingrid.
    Stilstaand water maakt je spullen kapot.
    En steengoedklei kan wat meer bebben als je het op steengoed temperatuur bakt.

    Frans
    beantwoord
  • Dag Ingrid,

    Vorstvrij bestaat niet, alleen in de tropen...
    Er bestaat wel vorstbestendige klei. Dit is een speciale samenstelling die je kunt stoken tssen de 1100 en 1300 graden en die je werk vorstbestendig maakt.
    Natuurlijk mag er geen grote plassen water in blijven staan, dus een goede opening onderin de pot, weer afgedekt met wat scherven die zorgen dat je zand niet met het water wegloopt, is helemaal voldoende.
    Tip.
    Dan nog een extra tip. Zelf heb ik ook veel potten in de tuin staan en nog helemaal heel! Ik meng door het zand wat ik in de pot doe een hoeveelheid piepsschuimkorrels. Deze vangen ook nog eens de uitzetting op van het aanwezige vocht in de pot. Dot scheelt nogal wat breuk.
    Dus korrels piepschuim samen met vorstbestendige klei, (hij wordt verkocht onder vorstbestendige klei nummer 1795 (dit is niet de prijs!)) moeten een pittige wintervorst zeker overleven.
    succes ermee,
    Netty Janssens
    beantwoord
  • Netty, kun je mij de leverancier geven van klei nr.1795 of de samenstelling ?
    beantwoord
  • Met KK01795 wordt bedoeld:
    WBB Fuchs vorstbestendige steengoed klei boetseer klei grof chamotte 0 - 2,0 mm 40% maximum stooktemperatuur 1300°c. wit bakkend inhoud per pak 10 kg
    beantwoord
  • OK, ik heb de data gevonden. Kan me iemand duidelijk maken waarom deze klei vorstbestendig is ( of vorstbestendiger dan andere witbakkend steengoedklei )
    beantwoord
  • Is hier nu niemand die me kan uitleggen waardoor KK01795 klei vorstbestendig is?
    beantwoord
  • Jij weet vast waarom het niet zo is Lucien.:)
    beantwoord
  • Met vorstbestendigheid wordt aangeduid een klei die een vochtopname heeft van onder de 2,5 %. Waterdicht is dus niet nodig voor vorstbestendigheid. Veel witbakkende kleimassa's, en dan vooral de aardewerk kleimassa's, bevatten hoge concentraties krijt of talk waardoor deze een relatief hoge vochtopname hebben. Deze zijn minder geschikt voor gebruik buiten. Bij 01795 klei(massa) is er gebruik gemaakt van voornamelijk witbakkende kleisoorten zonder (al te veel) toevoeging van krijt of talk. Deze massa bevat bovendien een percentage chamotte waardoor deze het vocht dat er evt. in de scherf door dringt (de 2,5%) gemakkelijk kwijt kan. Wel is het belangrijk dat deze klei voldoende hoog wordt gestookt om ze te laten sinteren. Het is eigenlijk niet correct deze klei vorstbestendig te noemen met een stookgebied van 1000-1300 graden. Deze is pas vorstbestendig wanneer deze boven de 1200 graden is gestookt.
    Is dit een afdoende antwoord op je vraag, Ingrid?
    Met groet van www.michelkuipers.nl
    beantwoord
  • Nog even een aanvulling op de reactie van Netty.
    Zij gaat met haar reactie niet zozeer in de vorstbestendigheid van de scherf (gebakken klei) als wel op de vorstbestendigheid van van een hol object, waar water in kan komen staan. Een pot waar aarde in zit kan ook met een gat onder in de bodem kapot vriezen. Wanneer de vulling van de aarde veel vocht opneemt zal deze bij vorst uitzetten. Als je de pot gevuld met aarde toch buiten wil laten staan in de vorstperiode kan het een goede oplossing zijn de pot aan de binnenkant te bezetten met enkele lagen foamfolie of met bubbleplastic. Deze truc heb ik van tuin specialisten gehoord.
    Als een schaal waar water in blijft staan heel moet blijven bij vorst is het zaak dat de binnensilhouet een niet al te steile parabool beschrijft. NB. de scherf moet dan natuurlijk wel vorstbestendig zijn.
    Met groet van www.michelkuipers.nl
    Bijlagen:
    beantwoord
  • nog even met een kleiner bestand
    Bijlagen:
    beantwoord
  • Frans, als er een klei zou bestaan met een " speciale samenstelling " dat vorstbestendig is wil ik best wel weten wat die samenstelling is. Ik weet enkel dit:
    - klei met een hoog Al²O³-gehalte is meer temperatuur-schok-bestendig en klei met veel SiO² net niet ( denken we maar aan glas )
    - Dat klei met grove chamotte meer water kan ophouden dan klei zonder chamotte.
    - Dat de alkalies en aardalkalies in de klei geen rol spelen in al dan niet vorstbestendigheid.
    - Dat pannen op het dak lang niet gesinterd zijn en toch vorstbestendig zijn.
    - Dat ingesloten water of modder gaat uitzetten en zo braak kan veroorzaken.

    Als men beweerd dat een zeker waspoeder beter wit maakt dan een ander waspoeder, wil ik ook wel weten waarom. :-)
    beantwoord
  • Ik begrijp je bezwaren tegen de term vorstbestendige klei.Zoals je al beweerde is elke klei in principe vorstbestendig mits de nodige voorzorg wordt betracht.
    Wij hebben een hele poos klei gemaakt o.a.voor tuinpotten en schalen en daar deden we wat beendermeel (calciumfosfaat) doorheen om het dichtsinteren te bevorderen.

    Frans
    beantwoord
  • Frans, waar ik het meest bezwaar tegen heb is dat men de indruk wekt als zou deze klei bestand zijn tegen vorst, met alle ontgoochelingen achteraf tot gevolg. Zelfs verdelers van deze klei hebben dit sprookje al verkondigd. Wie stuurt nu zoiets de wereld in ?
    Goed idee om beendermeel toe te voegen met de bedoeling het sinterpunt omlaag te halen. Werkt niet enkel voor porselein. :-)
    beantwoord
  • Hartelijk dank aan alle antwoorders! Ik heb hiermee zeker voldoende antwoord gekregen op mijn vraag. Aangename kennismaking met het forum en zijn bewoners.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.