ALGEMEEN > Klei - algemeen > welke klei voor het maken van borden?

Welke klei kan ik het best gebruiken?
Moeten die dan ook op steenbak gebakken worden, dus op 1200 gr.?
gevraagd

3 antwoorden

  • Gebruik bij voorkeur een klei die geen chamotte bevat. Stook deze klei aan de bovenkant van de voorgeschreven baktemperatuur om deze zo duurzaam mogelijk te krijgen.
    Met groet, Michel Kuipers
    beantwoord
  • In verband met desinfecteren / schoon houden, wil je het oppervlak niet poreus hebben.
    Steengoed met glazuur is het minst poreus, voor zover ik nu weet (maar heb nog geen ervaring met porselein).
    mvg
    Liset

    beantwoord
  • Ik wil hier toch nog de opmerking maken dat steengoed gelijk staat aan minder poreus zijn, maar dat is niet zo. Michel geeft hier perfect de reden aan. Welke klei men ook gebruikt, of het nu aardewerk, steengoed of porselein betreft en deze niet aan zijn bovengrens-temperatuur gestookt wordt, blijft poreus en zodoende water opnemen. Glazuur gaat daar weinig aan verhelpen. Het verschil tussen aardewerk- en steengoedklei is dat deze laatste meer kwarts bevat, net zo met het bijpassend glazuur en daardoor slijtbestendiger zijn.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.