ALGEMEEN > Glazuur - algemeen > Grof craquelerend glazuur
Wie kan mij helpen aan een recept voor grof craquelerend( bijv. 2 bij 2 cm.) glazuur. Dit gestookt in een electrische oven tussen 1050 en 1150 gr. De vraag is daarbij ook welke draaiklei ( zonder chamotte ) ik daarbij gebruiken moet.
Groet Hugo Strik.
Groet Hugo Strik.
5 antwoorden
-
beste Hugo,
een recept heb ik niet voor je, wel een tip.
Hoe dikker de laag glazuur hoe groffer het craquele.
groeten
Hans -
kruipglazuur
recept 1
Kaliveldspaat 34,80 op 1140°C
Krijt 5,20
Zinkoxide 1,87
Strontiumcarb. 6,79
Fritte 32.21 5,75
Kwarts 14,97
Kaolin 2,07
Magnesiet 28,57(Magnesiet = Magnesiumcarbonaat MgCo3 moleculairgewicht 84)
recept 2
kaolien : 25,1 op 1140°C
K.veldspaat : 23,4
calc.carbon. : 23,4
magnesiet : 9,4
dolomiet : 9,4
kwarts : 9,3
groetjes
leen -
Hugo, Bij uw ( wit/créme -bakkende ) aardewerk draaiklei tot 40% poederchamotte toevoegen. Indien u glazuur stookt op 1050°C, ook het bisquit op die temperatuur stoken en indien u op 1150°C stookt, het bisguit tot 1100°C stoken. Nakrimp bij de glazuurbrand verhinderd het craqueleren.
-
Beste Leen,
Wat een optimist om te denken dat ik nog leef. Je antwoordt op een vraag die ik bijna 5 jaar geleden hebt gesteld.
Maar je recept komt goed van pas. Ik heb het craquelé-probleem jaren laten liggen. Juist deze week kwam ik er weer toe het nog eens te proberen.
De komende maanden ga ik enkele testen uitvoeren.
Je hoort van mij.
Groet Hugo.
-
Kijk, Leen is ook nog helderziende. :-) Hallo Hugo, tot over vijf jaar nog eens. Leuk even langs te wippen. :-)
Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.