ALGEMEEN > Raku, Naked raku, Pitfire > Temperatuur raku oven

Wij hebben een heel grote raku oven gebouwd. Deze komt nu alleen niet makkelijk boven de 950 graden. Moeten we het bovenste " schouw" gat vergroten? Of kan je met twee branders te gelijk stoken?

8 antwoorden

  • Op 28-09-2009 antwoordde Lucien Tinck op ongeveer dezelfde vraag:
    de uitgang (waar de vlam de oven verlaat) moet tweemaal zo groot zijn dan de ingang (waar de vlam in gaat)wat betreft cm². Wedden dat het dan zal lukken?
    Hopelijk helpt deze tip.
    beantwoord
  • Nee dat lukte nog niet, daarom wel de verhoudingen van het gat behouden, een andere (zwaardere) brander erin ( volgens Lucien ergens op het forum) en een schoorsteen erop ( advies van Ed knops) Nu zonder problemen makkelijk naar de 1030 graden. Dit was niet het maximum.
    beantwoord
  • Fijn dat je probleem is opgelost!
    beantwoord
  • Hetty, om de puntjes op de i te zetten: diameter ingang 6 cm diameter voor een brander van 4 cm diameter en de uitgang is dan 10 cm ( minimum ). Als de brander 8 cm diam is, wordt de ingang 10 cm en de uitgang 17 cm.
    En wat die schouw betreft; die heeft totaal geen zin op een gasoven en enkel nut bij hout stoken, wat ook Knops mag beweren. Een Raku-oven ter grootte van een olieton lukt met een 4 cm.diam. brander en een gasdruk < 1 bar. Wil je sneller stoken ( in oxiderende toestand ) kan de uitgang naar 12 cm, maar dan heb je wel een 1 bar. druk nodig.( reduceren naar 1,5 bar gaan )
    Ik heb een Raku-oven met binnendiameter 90 cm en 40 cm hoogte ( schalen ) en daar heb je wel 2 x 4 cm.branders voor nodig en staan over elkaar in spiraal-richting.
    beantwoord
  • Jeltje en Lucien bedankt voor het meedenken.
    Lucien, als je twee branders gebruikt zoals je hierboven beschrijft hoe groot is dan het schouwgat? De raku oven waarover ik het had is diameter 80 cm en 60 cm hoog.
    beantwoord
  • Schouwgat tussen 18 en 20 cm. ( begin met 18 en kijk of je je temperatuur van 1000°C haalt in 30 minuten zonder er een vlam uit het schouwgat komt. Mijn branders staan in 30° geplaatst ( naar de ovenwand toe ) zonder een ovenplaat. De stukken kan je op een lichte isolatiesteen van enkele cm. hoogte plaatsen en weg van de vlam.
    beantwoord
  • Na een aan tal keren stoken, met 1 brander en een schoorsteen op de oven houden we deze manier aan. Het gaat prima en de temp wordt makkelijk gehaald. Dank aan allen voor het meedenken.
    beantwoord
  • Goed zo Hetty, ervaring is de beste leermeester blijkt ook hier weer.

    succes Frans
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.