ALGEMEEN > Klei - algemeen > paperclay zelfmaken

Wie kan mij vertellen hoe je het best paperclay zelf maakt en hoe je deze moet bakken in een oven.
Mag dit in een bakoven, waar blijft het verbrandt papier?(Neem je risico voor afzet binnen in de oven of niet?)

9 antwoorden

  • beste marc,
    Ik maak veelvuldig papierklei in zowel een natte als een droge vorm. Ik maak in een keukenmachine een 3 kg papierpulp aan door kranten in repen te scheuren en in (warm) water te mixen totdat er een homogene redelijk dikke massa ontstaat. Die 3 kg meng ik met een beton mixer met een pak aardewerk fijne of grove chamotte (20%) van 10 kg. Ik snij daarvoor het pak klei in kleine stukken en gooi in een grote emmer afwisselend de klei en de papierpulp. Dan zet ik de betonmixer op de electrische boor en duw die eerst diep naar beneden (spettert wat minder) en zet hem dan aan in een vrij hoge snelheid. Daarbij moet je best wel kracht hebben in je hadnden. Ik mix totdat ik geen stukjes klei meer tegenkom in het mengsel. Dit is nu heel luchtig en nat (ik noem het 'fluffy') Als het nat is gebruik ik het door op een doek te smeren en met het doek over een standaard te gaan vormen, of ik gebruik het op een bestaand en redelijk gedroogd stuk klei als opperhuid afwerking. De rest uit de emmer leg ik op een gipsplaat te drogen totdat er goed mee te bouwen is. Verder behandelen als gewone klei. In de over moet je ervoor zorgen dat je goed kunt ventileren, want vooral als je een werkstuk van geheel papierklei bakt stinkt het behoorlijk. Het is niet heel erg goed voor je spiralen in de oven, maar ik dioe het nu ca. 1,5 jaar en heb nog geen nadelen ervaren. Mocht je meer willen weten dan hoor ik het wel, groet ida
    beantwoord
  • Hallo,
    Voor het eerst dat ik las over paperclay. Kun je mij vertellen waar paperclay precies voor gebruikt wordt?
    Met vriendelijke groet, Michelle
    beantwoord
  • Dag Ida,
    Ik maak ook zelf mijn papierklei en maak sculpturale werken:
    www.tinnedebruijne.be/.../velvet%20white.html
    Ik heb toch nog steeds problemen met doorzakken bij stoken aan 1200*C
    Dit is mijn recept:
    Klei (Witte steengoed klei met fijne chamotte) + 2% wc papier + 15% Molochiet (werkt als chamotte)
    Ik ga tot 7mm dikte voor mijn werken. Zou dit toch nog te dun zijn? Gebruik ik toch te weinig papier?
    Bedankt, tinne
    beantwoord
  • Tinne, wat is de bovengrenstemperatuur van deze steengoedklei ? Chamottevrije klei zou beter zijn bij aanmaak van papierklei (wordt overbodig). Is het percentage papier in gewicht of volume ? Molochiet (mulliet ) is wel gunstig. Je kan het ook door ball clay vervangen tegen het doorzakken. Een goed mengsel kan nog dunner verwerkt worden.
    beantwoord
  • Dag Lucien,

    Deze steengoedklei bakt tot cone 10 dus ongeveer 1300*C en ik bak maar tot 1200*C. Het percentage is in gewicht. Ik denk dat dit veel te weinig is en dat ik minstens 5% moet gebruiken.

    Bedankt, tinne
    beantwoord
  • Tinne, ik denk dat ook. Eerder in de richting van 25% ( gewichtsdelen ).
    beantwoord
  • Tinne, nog dit: zou het mogelijk zijn te werken met een versie poederklei ? Dit gaat zich beter mengen en het water in de papierpulp absorberen.
    beantwoord
  • Dag Lucien,
    Ik werk met gedroogde blokken klei die ik in kleine stukjes klop, dan een nacht met heet water erop laat staan. Papier laat ik ook een nacht op heet water staan. Dan mix ik alles apart, mix dan alles samen met de molochiet erbij, laat dit weer een nacht staan en mix nog een keer. Ik gebruik nu 5% papier en werk iets dikker. Meer papier lijkt mij voor mijn werk niet echt meer werkbaar, te veel papier, te vezelig.
    Ik probeer het uit nu, ik laat je de resultaten weten.
    Het gekke is dat ik ooit op school geleerd heb dat je vanaf 2,5% papier in gewicht kan gebruiken maar dat werkt dus echt niet goed!
    Ik heb goed hoop ;-) Bedankt
    beantwoord
  • Tinne, gezien je reeds steengoedklei gebruikt, denk ik niet dat molochiet nog nodig is. Ik ga er ook van uit dat het chamotte-loze klei is.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.