ALGEMEEN > Kleien voor beginners > Hoe pin uit keramiek beeld halen ?

Het is de eerste keer dat ik een keramiek beeldje heb gemaakt. Ik had een boetseerbok gekregen met een pin en heb het beeld er mooi rond gemaakt. Maar nu krijg ik die pin er niet uit. Iemand raad? (Beeld is gisteren gemaakt, moet ik wachten tot het droger is?). Misschien een domme vraag maar ik ben echt een beginner! Alvast bedankt voor een reactie.
Groetjes, Els.

Nog even toevoegen: ik heb al heel wat kleine beeldjes gemaakt, maar het is de eerste keer dat ik een groot beeld heb gemaakt, dus de eerste keer dat ik gebruik heb gemaakt van de pin!

22 antwoorden

 • Hallo Els.Kan me je teleurstelling voorstellen want het is en blijft spannend om de oven open te doen.
  Zoals jij het beschrijft zou ik toch denken dat er lucht in de klei zat toen je het vastmaakte.Met kleine stukjes iets opbouwen en aandrukken kan dat snel gebeuren.
  Denk echt niet dat dat aan de oven ligt maar aan het aanzetten.
  Je moet bv nooit kleine plakjes op elkaar drukken,kan snel wat lucht tussen komen maar meer vanuit een bolletje zodat je het goed kan aandrukken,ieder laagje weer opnieuw.
  Misschien was het lijfje al wat aangedroogd?Dan altijd het werk opruwen,natmaken en de verse klei erop aanbrengen.
  Hoelang had je je werk laten drogen?
  En voor iedereen geldt,van je fouten moet je leren,zo is iedereen wat verder gekomen.
  Succes.
  Caroline.
  beantwoord
 • kun je de pin niet vastpakken met een tangetje, en zo trekken en draaien om hem eruit te krijgen, als je wacht tot de klei droog is lukt het helemaal niet, klei krimpt, en je moet een groter beeld ook nog uithollen, anders gaat het mis in de oven.
  doe de volgende keer huishoudfolie om de pin dan krijg je het er makkelijker af, dat folie blijft bij t afhalen soms in het beeld zitten, maar dat trek je er dan zo weer uit.

  ps domme vragen bestaan niet/ domme antwoorden dan wel weer hahah.
  alles kun je hier vragen !!!
  beantwoord
 • Els, dat gedoe met pinnen en klosjes wordt enkel gebruikt door beeldhouwers die er nadien een afgietsel van maken, maar is absoluut niet van toepassing in het keramiek-atelier.
  beantwoord
 • Vooral niet wachten tot het droger is. Als de pi er lastig uit is te krijgen kun je proberen het geelde door te snijden met een dunne ijzerdraad of een touwtje. Misschien dat je op die manier delen van de pin af kunt trekken. Misschien moet het beeldje ook worden uitgehold; dan gaat dat het beste wanneer het beeldje in delen is. Daarna kun je de snijvlakken opruren en inkwasten met een papje van dezelfde klei (als een soort lijmlaag). Als je bang bent de huid te beschadigen kun je de buitenkant van het beeldje versneld aan laten stijven alvorens met de snijdraad aan de gang te gaan. Op deze manier heb ik de Nijntjes urn gemaakt: massief geboetseerd en later in delen uitgehold.
  Succes met jouw beeldje.
  www.michelkuipers.nl
  Bijlagen:
  beantwoord
 • Van harte bedankt, A, Lucien en Michel ! Ik heb hier op korte tijd veel bijgeleerd !
  De pin is eruit !! Dankzij extra kracht en een draaiende beweging is het gelukt.

  En dan nog 2 vraagjes :
  Ik ga een foto meesturen van het beeldje (is m'n eerste, dus zeker niet perfect en heb er een klein beeldje naast geplaatst wat ik gewoon ben om te maken, dus dit was een hele uitdaging).
  Zou het uithollen nodig zijn ?
  De onderkant heeft een lengte van 11cm, de hals gaat van 6cm naar 4cm en het kopje is 7cm.
  Zou het voldoende zijn enkel de onderkant wat uit te hollen ? Want ik vrees dat de hals toch te smal is om nog te gaan uithollen? En de pin had een diameter van 1,5 cm dus er is al een kleine holte in het beeldje.
  En dan ivm het bakken, er is dus inderdaad onderaan een gaatje, maar mag dat beeldje dan gewoon op de ovenplaat geplaatst worden? Of moet ik werken met zo'n triangel?
  (Heel mooi Nijntje, Michel!)
  Alvast bedankt!
  Bijlagen:
  beantwoord
 • wanneer je het de 1e keer bakt hoeft het niet op een triangel, met glazuur weer wel anders bakt hij vast aan de ovenplaat als de glazuur gaat lekken.
  ik werk met dat soort beelden ook op een pen, vind het fijner zo met pen, anders zakt het tijdens t boetseren soms zo in elkaar. doe wat je zelf t fijnst vind werken, we doen het allemaal op ons eigen manier.
  beantwoord
 • A., Maak gebruik van een verfstripper op de plaats waar de klei wat steviger moet zijn, dan heb je geen pin nodig.

  Els, dit beeldje, wat trouwens heel leuk is, zou men in delen kunnen opbouwen. Een cilinder vormen met een plak klei op een karton, een duimpotje voor de kop en een komvormige plak klei voor hoor lijf. Even de verfstripper erop nadat de delen goed aan elkaar zijn gezet en verder de details aanbrengen.
  beantwoord
 • Els, je hoeft inderdaad alleen de onderkant nog wat uit te hollen als de maten zijn zoals je schrijft en de pin al een diameter van 1,5cm had. Ik gebruik als richtlijn zo'n beetje een wanddikte van 2 a 3cm als het object zonder steun kan staan. Gaat tot nu toe goed, maar ben ook pas 1 3/4 jr bezig met keramiek.
  Veel plezier in ieder geval met je nieuwe hobby of vak (who knows! mvg Liset

  (PS Els, pas op voor auteursrechten bij het maken van nijntjes of andere bekende tiepes)
  beantwoord
 • Liset, dat geldt enkel bij verkoop.
  beantwoord
 • @Lucien,
  'k Weet niet hoe t in Belgie is geregeld.
  In NL kun je al eerder in problemen komen met het kopiëren van een auteursrechtelijk beschermd werk. (In NL wordt bv op voorhand al op DVD's e.d. een extra heffing in rekening gebracht om die reden.)
  Liset
  beantwoord
 • Liset, ook in Nederland gelden dezelfde auteursrechten.
  Een afbeelding namaken en niet ondertekenen als origineel en niet verkopen mag wel degelijk.Kopiëren van tekst en/of muziek mag niet. Na-zingen of declareren van tekst valt onder auteursrechten als dit in een openbare ruimte gedaan wordt.
  Dus collega-kleibewerkers, geen paniek. Nijntje of Kuifje als ' studiemateriaal ' gebruiken is OK. Dit studiemateriaal mag je wel niet op keramiekmarkten tentoon stellen. Het mag dan weer wel als het duidelijk om een ' niet origineel ' gaat en de kijker dit duidelijk kan zien.
  beantwoord
 • @Lucien, excuus. Ik had om een of andere reden aangenomen dat je in België leeft.

  Goed om de details van auteursrecht & keramiek ook te kennen.
  Laatste punt; weet jij dan misschien ook hoe zit het met afbeeldingen van gekopieerd werk, die je op het wwweb toont en dus openbaar maakt, zoals bv de nijntje ?
  mvg
  Liset
  beantwoord
 • Liset,
  1 Woon in België
  2 Geen paniek, zolang je dit via die weg te koop gaat aanbieden. Handel drijven in kopie's mag niet.
  beantwoord
 • Voor alle duidelijkheid. Ik heb speciaal toestemming van het marketingbureau van Dick Bruna gekregen voor het namaken van Nijntje. Met groet van Michel
  beantwoord
 • Tja Michel, dat is de enige manier om dit te commercialiseren.
  ( mits betaling van auteursrechten ? )
  beantwoord
 • Hallo Els, ik wilde nog even n.a.v. jouw vraag, over het uit je werk halen van de pin, reageren.
  Zelf heb ik om mijn pin een los buisje geschoven. Ik laat het boven mijn beeld uitsteken, zodat als het beeld klaar is, ik het er met een paar draaibewegingen gemakkelijk zo uit kan trekken. Het werk fohn ik wel eerst eventjes iets aan, waardoor het wat steviger is en zo beter hanteerbaar. Van binnen is de klei dan nog wel zacht, mede met het oog op het uithollen.
  Met vr.gr. Jook.
  beantwoord
 • Michel, heel eerlijk gezegd verwachtte ik van jou niet echt anders. :-)
  't Was meer voor overig bezoek. (Auteursrecht wordt nog wel eens vergeten. Daarom.)
  mvg
  Liset
  beantwoord
 • Echt bedankt aan iedereen voor de vele reacties en tips ! Intussen heb ik het beeldje uitgehold aan de onderkant...nu laten drogen en dan de oven in !
  Hoop zo dat het niet zal barsten...;)


  beantwoord
 • De eerste 150 graden Celsius heel rustig op laten stoken zal zeker helpen.
  Kijk maar hier voor een stook-curve met zo min mogelijk kans op ontploffingen en breuken.
  http://klei.nl/forum/o/6003/Stookprogramma%20%28temperatuur%20%2b%20tijden%29%20voor%20biscuitbakken?nm=ov
  mvg
  Liset
  beantwoord
 • En hier ben ik nog even terug met een vraagje ! Ik heb gisteren het beeldje voor de 1ste keer gebakken...maar deze morgen grote teleurstelling bij het openen van de oven...langs beide kanten zijn de achterpootjes van de poes volledig afgebroken...?

  De oven lag vol kleine scherfjes, dus ook niet meer mogelijk om iets te herstellen. Heel jammer.

  Ik heb enkele maanden geleden een heel goede oven aangekocht (Nabertherm B130), alle technieken goed toegepast, lang genoeg laten drogen enz.

  Dus weet totaal niet aan wat het zou kunnen liggen dat het net op dezelfde 2 plaatsen links en rechts is verkeerd gegaan ?

  Verder heb ik de klei extra goed gekneed en met heel kleine stukjes het beeld volledig opgebouwd en heel goed aangedrukt....

  In deze oven is er een programma voor het biscuit bakken. Ik heb dit programma al 5x gebruikt voor gedraaid werk en nog nooit scherven gehad.

  Is wel de eerste keer dat ik een beeld maak ! Weet iemand wat er zou verkeerd zijn gelopen ? Ik wil zeker nog meer beelden maken, maar zou het jammer vinden dit nog eens mee te maken ! Ik weet gewoon niet wat ik heb verkeerd gedaan ?

  Alvast bedankt voor jullie reacties,
  Els.

  Zal nog een foto meesturen van voor en na het bakken.
  Bijlagen:
  beantwoord
 • Bedankt Caroline, voor je lieve berichtje !

  Aangezien ik chronisch ziek ben,kan ik jammer genoeg geen cursus volgen...dus heb ik alles uit boeken en vanop internet gehaald...dus ja, ik moet nog veel leren.
  Ik heb het beeldje gemaakt op 21 oktober en dan laten drogen tot gisteren. Het beeld is 40 cm hoog en de breedte is max. 11 cm. De onderkant heb ik uitgehold.

  Zou ik het te weinig tijd hebben gegeven om te drogen ?

  Ik heb ongeveer 8 uurtjes gewerkt aan het beeldje. Wel op één dag en iedere keer ik een pauze heb genomen, heb ik er plastiek rond gedaan.

  Misschien heb ik dan wel teveel met plakjes gewerkt...dus volgende keer probeer ik het vanuit bolletjes ! Bedankt voor de tip !

  Lieve groetjes,
  Els.
  beantwoord
 • Hallo Caroline,

  Nog even vermelden : ik wou op het "duimpje" klikken...maar heb op het vinkje geklikt...daardoor is je berichtje blijkbaar "verdwenen" ?? Weet niet hoe ik dit terug kan herstellen ?
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.