ALGEMEEN > Glazuur - algemeen > Transparant glazuur
Beste mensen, ik ben me aan het oriënteren op het bakken op steengoed temperatuur omdat ik een opdracht heb voor een kleine grafsteen en deze dus tegen de vorst moet kunnen. Nu begrijp ik dat het goed is om de steen waterbestendig te maken met (transparant-)glazuur. Ik heb hier een fles van Gare GG-1700 (transparant) staan die ik altijd gebruik, maar tot dusver alleen voor aardewerk. Kan ik deze glazuur ook voor steengoed gebruiken?
Groet Kristine
Groet Kristine
22 antwoorden
-
Hallo,
Dit glazuur heeft volgens opgave een max. temperatuur van 1200 gr.C.
Deze temperatuur zal je steengoedklei niet volledig dichtsinteren en deze combinatie lijkt me dus ook niet geschikt voor jouw doel.
Je kunt beter een glazuur met een max. van 1280 gr.C nemen en het geheel op minimaal 1245 gr.C bakken.
groet,
Frans V. -
Dankjewel Frans!
-
Kristine, vochtbestendigheid heeft eigenlijk niks te maken met de kleikeuze, maar wel hoe hoog je deze klei gaat stoken, al dan niet steengoedklei. Het is beter een aardewerkklei op zijn max.temperatuur te stoken dan steengoed onder zijn max. temperatuur. Deze marges kan je vinden op de data van de gebruikte klei. Alles heeft te maken met het % water dat gebakken klei nog gaat opnemen. Dichtgesinterde klei neemt dan ook nog zeer weinig of geen water meer op. Wat je ook gebruikt van glazuur gaat dit zeker niet verhelpen. Uiteraard mogen er ook geen holle delen zijn waar water in kan blijven staan. Om een idee van deze data te hebben, zie onderstaande link '% wateropname ':
www.witgert.de/download/Technische-Daten.pdf -
Maar Lucien, hoe maak ik een werkstuk dan wèl goed water en vorstbestendig? Bedankt voor je goeie tips.
-
Hallo Kristine.
Ik heet geen Lucien, maar toch een antwoord. Voor vorstbestendigheid van een scherf is het belangrijk dat deze een vochtopname heeft die lager is dan 5%. Bak de klei die je gebruikt in de buurt van het opgegeven maximum (sinteren) en meet de absorptie. De baktemperatuur van de scherf (biscuitstook) kan hoger zijn dan die van het glazuur dat je wilt gebruiken.
Een erg eenvoudige manier van meting is de scherf droog te wegen, deze 24 uur onder water te zetten en dan de gewichtstoename te meten. Het soortelijk gewicht van een hoog gebakken scherf is ongeveer 2,1, van water 1,0. Het gewicht van de scherf eerst door 2,1 delen en dan is de toename van het totale gewicht de gewichtstoename.
Met groet van www.michelkuipers.nl -
Kristine, water- en vochtbestendig wordt elke klei die op zijn max. temperatuur wordt gebakken. Glazuur verhelp daar niks aan. Wat dacht je van een dakpan? Puur aardewerkklei, maar hoog genoeg gebakken ( zou toch zo moeten zijn ).
Je kan ook enkele druppels water op de scherf aanbrengen en kijken in welke mate deze intrekt. OK als het water er op blijft staan ( of toch zo goed alsof ). -
Bedankt, ik ben hier bij een club specialisten beland en voel mij echt groentje op dit terrein, en ben blij dat jullie zo je kennis met mij wilt delen. (heb inmiddels een lidmaatschap op KLEI afgesloten :), Dus als ik het als steengoed bak, met klei dat voor steengoedtemperatuur geschikt is en ik gebruik(voor decoratie) steengoedglazuur dan heb ik eigenlijk de grootste kans op een vorst- bestendige tegel?
-
Hallo Kristine,
Nog even nagedacht over je vraag. Vorstbestendigheid is geen eenvoudige materie, zoals je al hebt kunnen opmaken uit mijn antwoord. Vooral bij het maken van een grafsteen moet je er absoluut zeker van zijn dat het werk vorstbestendig is. Bij een verlies/overlijden zijn er veel emoties in het spel. Dat laat niet toe dat een grafsteen na enkele winters vorstschade krijgt (begint met kleine kraters in het oppervlak van het glazuur. Zie bijlage.
Wees dus absoluut zeker van je zaak.
www.michelkuipers.nl -
Duidelijk een voorbeeld van een niet dichtgesinterde klei Michel.
-
[ Dus als ik het als steengoed bak, met klei dat voor steengoedtemperatuur geschikt is en ik gebruik(voor decoratie) steengoedglazuur dan heb ik eigenlijk de grootste kans op een vorst- bestendige tegel? ]
Kristine, ik vrees dat je het nog niet goed begrepen hebt.
Of je nu steengoedklei of aardewerkklei onder zijn maximum aangegeven temperatuur bakt zal zowel de steengoedklei als de aardewerkklei NIET vorstbestendig zijn. Je kan beter aardewerkklei op zijn max. temperatuur bakken dan steengoedklei als ' steengoed bak ' wat dit ook moge wezen??? Vraag aan je leverancier naar de max. temperatuur van je klei of kijk op de data.
Ik denk dat het zeer raadzaam is wat literatuur betreft werken met klei in huis te halen. Beschouw dit forum als hulp in problemen en geen schriftelijke cursus. -
Ok, Ik begrijp dat het allemaal wat complexer is. Ik hoor en lees ook verschillende dingen en sommige antwoorden roepen ook weer nieuwe vragen op. Ik lees ook veel op het forum van eerder besproken onderwerpen en in literatuur. Er zijn ook verschillende werkwijzes.Het is niet mijn bedoeling om jullie te overvragen en antwoorden zijn welkom maar niemand is dat uiteraard verplicht. Bedankt voor de moeite! Groet Kristine
-
Ok het er gaat dus meer om de klei of het nu aardewerk of steengoed is op zijn maximum temperatuur te bakken. En dan die vochtopname meten, Michel, dat gaat me nu boven mijn pet, maar dat ga ik bestuderen. Ik heb ook allerlei verschillende adviezen gekregen, inderdaad eenvoudig is het niet en jij zal dit helemaal hebben uitgezocht in verband met je werk Michel. Ik ga een kleine gedenksteen maken bij een al jaren oude grafsteen, het is niet zo groots als jouw werk. Maar uiteraard wil ik het graag zo goed mogelijk doen. Ik heb ook al een keer aardewerk werk geinpregneerd, en ben benieuwd hoe dat de winter doorkomt. Groet en bedankt!
-
beste Kristine,
Als een scherf een te hoge vochtopname heeft zal impregneren geen oplossing zijn. Bovendien verliest het impregneermiddel zijn werking na enkele jaren. De vorstbestendigheid van een scherf is waar je je op moet richten. Het herhaalde advies van Lucien is wat dat betreft een goeie. Een scherf met een te hoge vochtopname kun je niet gebruiken,ook al glazuur je deze of behandel je deze met impregneermiddel (in tegendeel).
Met groet van Michel -
Kristine, ik ga even voor je vertalen.
Op het pak klei dat je gekocht hebt om deze gedenksteen te maken staat een minimum en maximum temperatuur. Dit maximum moet je, aldus Lucien, als baktemperatuur aanhouden.
Lucien T, Michel K en Frans B zijn alledrie inderdaad guru's hier. Het verschil zit 'm in het simpel kunnen uitleggen van de materie.
Michel zegt dat je je object op de max temp kunt stoken VOOR het glazuren, om je object helemaal dicht te sinteren (zodat ht vorstbestendig is). Daarna kun je je glazuur op lagere Temperatuur bakken; dit maakt voor het sinteren dan niet meer uit want dat IS al gebeurd.
En als Michel het maken van gedenkstenen heeft kunnen leren dan kun jij dat vast en zeker ook leren. Je moet nu eenmaal ergens beginnen.
:-)
Succes !
Liset
-
Dankjewel Liset! Ja nu begrijp ik het beter. Is het wat concreter en heb ik een houvast aan de temperaturen die op het pak klei staan. Dus eerst bakken op hoogste temp. Maakt niet uit of dat aardewerk of steengoed is, het gaat om het dichtsinteren van de klei. En dan in tweede instantie glazuren. Als de scherf maar zo min mogelijk vocht opneemt, minder dan 5%. Een vraag voor Michel: heb je dit eerst met proefjes uitgeprobeerd? Zeker een goed idee om dit vooraf te doen. Ik kan nu ook beter de temperatuur meten want ik heb op advies van Lucien mijn pyrometer vandaag in de oven geplaatst door er een mooi gaatje in te boren.:)
Maar dan heb ik toch nog één vraag hierover. Wat is dan het verschil tussen steengoed en aardewerk? Ik bedoel, waarom zou je voor het ene of het andere kiezen? Ik heb nu speciaal glazuur voor steengoed gekocht omdat ik had begrepen bij een infodag voor keramisten dat steengoed meer vorst-bestendig zou zijn. Dat bedoel ik met de verschillende adviezen die ik krijg. Maar begrijp dat het principe heel anders is. (de dakpannen op het dak zijn overtuigend bewijs!) Inderdaad ik moet ergens beginnen en jullie zijn allemaal al zoveel jaar bezig. Ik heb boeken bij de bieb gehaald en vandaag mijn eerste KLEI-tijdschrift ontvangen! Heb ook een poos in een keramiekatelier gewerkt, maar hoefde zelf niet te bakken en de keramiste werkte alleen met gietklei en mallen, ik heb me vooral met het creatieve aspect ervan bezig gehouden en wat minder met het technische verhaal. Maar alles op zijn tijd toch? Groet en bedankt,
Kristine -
Dankjewel Liset! Ja nu begrijp ik het beter. Is het wat concreter en heb ik een houvast aan de temperaturen die op het pak klei staan. Dus eerst bakken op hoogste temp. Maakt niet uit of dat aardewerk of steengoed is, het gaat om het dichtsinteren van de klei. En dan in tweede instantie glazuren. Als de scherf maar zo min mogelijk vocht opneemt, minder dan 5%. Een vraag voor Michel: heb je dit eerst met proefjes uitgeprobeerd? Zeker een goed idee om dit vooraf te doen. Ik kan nu ook beter de temperatuur meten want ik heb op advies van Lucien mijn pyrometer vandaag in de oven geplaatst door er een mooi gaatje in te boren.:)
Maar dan heb ik toch nog één vraag hierover. Wat is dan het verschil tussen steengoed en aardewerk? Ik bedoel, waarom zou je voor het ene of het andere kiezen? Ik heb nu speciaal glazuur voor steengoed gekocht omdat ik had begrepen bij een infodag voor keramisten dat steengoed meer vorst-bestendig zou zijn. Dat bedoel ik met de verschillende adviezen die ik krijg. Maar begrijp dat het principe heel anders is. (de dakpannen op het dak zijn overtuigend bewijs!) Inderdaad ik moet ergens beginnen en jullie zijn allemaal al zoveel jaar bezig. Ik heb boeken bij de bieb gehaald en vandaag mijn eerste KLEI-tijdschrift ontvangen! Heb ook een poos in een keramiekatelier gewerkt, maar hoefde zelf niet te bakken en de keramiste werkte alleen met gietklei en mallen, ik heb me vooral met het creatieve aspect ervan bezig gehouden en wat minder met het technische verhaal. Maar alles op zijn tijd toch? Groet en bedankt,
Kristine -
Kristine,
- Het verschil tussen aardewerkklei en steengoedklei is dat er in aardewerkklei meer smeltelementen zitten dan in steengoedklei, om het eenvoudig te stellen. Je zou een denkbeeldige grens op 1100°C kunnen stellen.
- Je kan ook het biscuit stoken op 950°C en de glazuurstook op de max. temperatuur wat aangegeven staat voor de gekozen klei. Dit om reden dat het glazuren gemakkelijker is.
- Je kan het gekochte steengoedglazuur beter opsparen voor later. Nadat je hierover wat meer hebt gelezen, kan je hier zeer eenvoudig een aardewerktemperatuur van maken.
- En ja, we zijn alle drie al jaren professionals. -
Kristine,
Even je vraag herhalend:
"Wat is dan het verschil tussen steengoed en aardewerk? Ik bedoel, waarom zou je voor het ene of het andere kiezen? Ik heb nu speciaal glazuur voor steengoed gekocht omdat ik had begrepen bij een infodag voor keramisten dat steengoed meer vorst-bestendig zou zijn. "
Het is mij ook niet duidelijk waarom je nog steengoed zou verkiezen boven aardewerk, als je beiden even sterk kunt doen dicht-sinteren. (Ik neem aan dat Lucien precies weet waarover hij het heeft als hij zaken van die strekking schrijft.)
Ik neem steengoed uit een soort bijgeloof, en stook het zo hoog als het hebben kan. Zodat het helemaal potdicht zit, en ik niet meer hef na te denken of dit ook buiten kon staan in de winter.
Het verhaal over "glazuren om iets waterdicht te maken" is dan alleen van toepassing wanneer je niet de max temperatuur van je klei aanhoudt bij het bakken ervan.(i.v.m. (dus) het sinteren)
Je moet wel van tevoren bedenken wat voor glazuur je wilt gaan gebruiken. Want je glazuur moet wel liefst dezelfde T. verdragen als je klei. Zo niet, dan moet je kunstgrepen gaan uithalen of genoegen nemen met een glazuur dat anders is geworden dan je bedoeling was.(En hier zit een hele berg theorie achter.)
Wat je ook doet: Pas in ieder geval op met holtes. Als daar water in komt staan en dat bevriest, dan is je gedenkvorm alsnog kapot.
mvg
Liset -
Met een duim voor dit stukje:
"Dus als ik het als steengoed bak, met klei dat voor steengoedtemperatuur geschikt is en ik gebruik(voor decoratie) steengoedglazuur dan heb ik eigenlijk de grootste kans op een vorst- bestendige tegel? "
Het is wat kort door de bocht gesteld, maar inderdaad kun je het zo opvatten met een bijna 100% kans op een vorstbestendige tegel (mits hierin geen holtes of reliefs zitten die water kunnen bevatten).
mvg
Liset -
Liset, kiezen voor steengoed klei houdt in dat je dan ook een glazuur voor hogere temperatuur moet gebruiken en deze bevatten meer kwarts, wat het glazuur slijtvaster maakt m.b.t. gebruikskeramiek, wat slijtvast moet zijn, maar dit heeft hoegenaamd niks te maken met waterdichtheid. Als iemand je vertelt heeft dat je steengoedklei moet gebruiken om reden van vorstvrij zijn heeft het fout ! Hoge temperaturen verder meer energie en ik zie niet in waarom je sier-keramiek op hoge temperatuur zou bakken, afgezien van zekere glazuren die effecten geven wat je enkel op hogere temperatuur kan bereiken, maar dit is hier niet aan de orde. ( zelfs celadon-glazuren kan je aanmaken op lage temperatuur ) Dat men enkel op hoge temperatuur stookt heeft meestal te maken met aanstellerij. :-)
-
Lucien, aardewerk evengoed vorstvrij/waterdicht te bakken en daarmee de E-rekening omlaag brengen: Daar zal mijn docent blij mee zijn. Of liever de stichting die de keramiekruimte beschikbaar stelt. Zal een hoop stookkosten schelen.
En je weet het 100% zeker ?
mvg
Liset -
:-)
Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.