ALGEMEEN > Gips > gips

Welk merk is de beste gips om mallen te maken waar je achteraf gietklei in kunt verwerken.
gevraagd

8 antwoorden

  • Bij mijn weten is er slechts één soort gips bruikbaar voor het maken van mallen, zowel voor druk- als gietmallen: de zogenaamde 'plâtre de paris'. Te koop in de keramiekhandel, in zakken van 25 of 40 kg het bestkoop.
    Voor drukmallen strooi je de gips langzaam in het water tot het water geen gips meer opneemt.
    Voor gietmallen, gebruik je minder gips, in volume evenveel water als gips, zo krijg je een heel poreuse mal die vlug het water van de gietklei opneemt. De mal is dusdanig ook een stuk minder sterk. Je moet de kanten van de mal zorgvuldig glad afwerken,om te vermijden dat ze afbrokkelt en er stukjes gips in de klei terecht komt.
    beantwoord
  • Hoe kan ik een moeilijke vorm inmallen, om ze daarna te gieten in gietklei? (bijvoorbeeld een klein danseresje)
    beantwoord
  • hallo marc, ik gebruik voor mijn gietmallen, Vigo Albast, dit koop ik bij keramikos in haarlem. Werkt goed. vrgr Marianne
    beantwoord
  • hallo sandor,
    Het maken van mallen is niet iets wat je zomaar even doet. Ik ben eerst zelf aan het kloten geweest na het boekje van Joaquim Chavarria, isbn 9021329174, bestudeerd te hebben. Toen wist ik, na eerst zelf gestunteld te hebben, welke problemen ik op mijn weg vond. Vervolgens heb ik bij Piet van der Sluis (Keramikos Haarlem) een cursus 2-delige mal maken gevolgd. Daar heb ik weer veel geleerd. Inmiddels maak ik al mijn eigen 4 en 6 delige mallen. Het is een leerproces. Maar ik krijg er perfecte afgietsels van. Een danseresje zei je, het is moeilijk om advies te geven wanneer je het model niet ziet. Het model moet immers wel te lossen zijn. Het mallen maken, oftewel matrijzenmaker is een ambacht. en niet zomaar even by mail te leren. Maar wanneer je nog vragen hebt stel ze maar, ik ben blij dat ik misschien nu jou eens kan verder helpen ipv dat ik als maar vragen stel. groetjes Marianne
    beantwoord
  • Hoi Marianne,

    Bedankt voor je handige tips. Ik weet wel dat ik niet zo eventjes, via mail een mal kan leren maken. Het zal wel even duren voordat ik het kan.

    Toch ben ik zeer nieuwsgierig en leergierig en zou het zo vlug als mogelijk willen kunnen. Ik weet dat het model goed lossend moet zijn. Maar die armen???

    Ik ga opzoek naar zo,n cursus dat lijkt me een goed plan. Mocht ik niemand vinden, zou u mij dit dan eventueel persoonlijk willen leren.? (Limburg) Ik zou dat zeer opprijs stellen.

    Geen interesse, ook goed. In iedergeval alvast bedankt.
    groeten
    beantwoord
  • hallo Sandor,
    Leuk dat je zo enthousiast bent. Wat ik je aanraad is toch te beginnen met het aanschaffen van het boek MALLEN MAKEN van JOAQUIM CHAVARRIA, daarna zelf proberen om een eenvoudige 2-delige mal te maken. Ik kan je namelijk verzekeren dat wanneer je met je danseresje begint je al snel ontmoedigt zal raken. Na het lezen van het boek en het zelf stuntelen dan pas een cursus te gaan volgen. Je woont in Limburg he, ik weet daar in de buurt geen cursus mallen maken. Misschien kan iemand anders je daar bij helpen. Ik zelf geef geen cursussen. Ja, een tijdje geleden gaf ik cursussen body painting maar dat is weer heel wat anders.Heel veel succes, en laat eens weten wat je gaat doen en of het lukt. vrgr Marianne
    beantwoord
  • Je kunt meerdere merken gips gebruiken.
    Zo heb je bv. Molda of Vigo. Als je een mal wilt maken die je vaak wilt gaan gebruiken, of lang wilt bewaren, dan kun je het beste een extra harde gipssoort gebruiken. Ik gebruik daarvoor Molda Dur. Deze is echter minder makkelijk bij te werken en de zuigkracht is iets minder sterk dan bij gewone gips.

    Gr. Sacha
    beantwoord
  • Hallo Sander,

    Check www.Robbelien.nl (Swalmen-Limburg) waar ze cursussen geven, je kunt er ook heel specifieke materialen enz. kopen.

    Gr. Sacha
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.