ALGEMEEN > Diversen > Knarsend geluid van bestek op borden

De vraag over knarsend geluid werd door Maria Aerts gesteld in vraag over glazuur.
Het is duidelijker voor de lezers om zoveel mogelijk bij het onderwerp te blijven dat de discussiestarter is begonnen. Ofwel, probeer zoveel mogelijk 'on-topic' te blijven.

De vraag van Maria was:
Hoe komt het dat het hanteren van het bestek op de borden een knarsend geluid geven?
U zou mij enorm helpen indien u raad weet. Bedankt voor een antwoordje. Maria Aerts.

9 antwoorden

  • Om eerlijk te zijn weet ik het ook niet precies, maar ik kan me zo voorstellen dat het komt doordat 2 materialen die niks meegeven elkaar raken, op een erg klein oppervlakte. Dit is enkel een gok, en ben ook erg benieuwd of anderen een ander idee hebben.
    beantwoord
  • Ik zal ook proberen een duit in het zakje te doen. Wij hadden borden die een heel knarsend geluid maakten als het bestek erover kraste en andere borden die dat minder deden. Ik kan daar absoluut niet tegen dus heb dat een beetje onderzocht. Het glazuur van het knarssende bord bleek erg dun te zijn. En werkelijk versleten na een aantal jaar. Misschien heeft de dikte en hardheid van het glazuur er dus iets mee te maken? Groet Kristine
    beantwoord
  • Bedankt voor de reactie, zal proberen beetje dikker te glazuren, wie weet...
    beantwoord
  • Hoi Maria, ik zal het ook eens aan een collega vragen die al 20 jaar servies maakt, misschien weet zij nog meer. Want het kan misschien ook aan andere dingen liggen. Groet en alvast succes!
    beantwoord
  • Dat zou heel tof zijn, ik probeerde trouwens al verschillende manieren van glazuren
    Zoals spuiten, en met de borstel op de draaischijf . Alvast bij voorbaat dank.
    beantwoord
  • Hallo,
    Voor alle duidelijkheid ik ben een amateur op gebied van glazuren.
    In de groep waar ik les volg komen wij dit probleem ook wel eens tegen. Mijn lesgeefster heeft dus van alle soorten klei veel testpotjes in verschillende kleuren. En je merkt dat het ene glazuur beter is voor o.a. borden of kommetjes en zo dan andere. Ik denk dus dat het aan het glazuur zelf ligt. Zelf maak ik er ook thuis en nu let ik daar wel op als ik testjes gemaakt heb, dat geen schurend geluid maakt als je er met vork of lepeltje in krast. Ook de dikte van het aangebrachte glazuur. Maar ik pas toch op met glazuren, het ene glazuur is toch beter dan een andere, voor gebruiksvoorwerpen, ook voor de gezondheid, een glazuur mag toch niet veranderen na x aantal keren vaatwasbeurten denk ik. Zoals eerder gezegd de hardheid van een glazuur?
    beantwoord
  • Bedankt Diana,
    blijf het uittesten , gebruik nu klei zonder chamotte en glanzende glazuur, is nu al een pak beter.
    beantwoord
  • Hallo Maria, inderdaad glanzend glazuur is beter voor gebruiksvoorwerpen. In onze klei is 40% chamotte 0,05%, ik weet niet of hier het merk mag vermeld worden . Ik maak meestal mijn borden met moules . omdat ik nog geen fatsoenlijke borden gedraaid krijg, vandaar. Ik denk eigenlijk ook niet dat de chamotte veel aan de gladheid van een glazuur veranderd, als de chamotte niet al te grof is. Maar zoveel ondervinding heb ik nu eigenlijk ook nog niet. Er zit glas in glazuur, de formule van een glazuur moet goed zitten, denk dat het meer in die richting is dat je moet zoeken. Maar dat laat ik liever over aan de specialisten. Ik zoek mijn glazuren altijd uit een boekje dat ik gekocht heb, zelf een glazuur samenstellen daaraan waag ik me nog niet. Veel succes Maria!
    beantwoord
  • Toch nog even dit, ik heb ook al eens geprobeerd een glazuur aan te brengen met een zachte borstel. Telkens was het na het bakken niet wat het moest zijn. Spuiten lukt aardig, maar dompelen geeft bij mij het beste resultaat.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.