ALGEMEEN > Glazuur - kwastglazuur > hoge biscuitstook

Nu heb ik gelezen dat je een hoge biscuitstook (1150°C) kan doen en daarna glazuren met Botz laagbakglazuren. Deze zouden nog goed genoeg hechten. Dit zou ideaal zijn om dan dichtgesinterde klei te hebben en toch de keuze hebben van het kleurrijke pallet van de aardewerkglazuren.Heeft iemand dit al geprobeerd?

5 antwoorden

 • Filip, indien de klei is dicht gesinterd zal die nog moeilijk te glazuren zijn. Dit wil ook zeggen dat de klei zijn max.temperatuur bereikt heeft. Als deze tot bv. 1250°C kan, is die nog niet gesinterd.
  beantwoord
 • Beste Lucien,
  Dit heb ik gelezen op de Botzsite en ik zou het willen proberen met klei met een sintertemperatuur van 1150 °C.

  3) Hoe heet dient de Botzklei te worden gebakken?

  Het eerste branden (bakken) werd traditioneel tussen 900° – ca 960°C uitgevoerd. Voor poederglazuren was een poreuze massa van belang, zodat het aangeroerde poederglazuur op de massa zo goed mogelijk blijft zitten. BOTZ vloeibare glazuur echter kan zeer goed op aanzienlijk hoge gebakken producten worden opgebracht, omdat het een lijm bevat die het glazuur stevig laat vasthechten. Voordeel van een baktemperatuur op ca. 1020 – 1050°: Bij een hoge baktemperatuur is het uitgassingsproces van de klei verregaand afgesloten en het glazuur wordt bij het 2e branden niet door kleigassen „gestoord“, d.w.z. er zijn minder blaren en kraters. Sommige BOTZ gebruikers branden aardewerkklei bij het 1e branden op ca. 1220 - 1250°C, de klei is daarbij dicht en vorstveilig en ze gebruiken daarna BOTZ vloeibare glazuren voor de irdenware-toepassing op 1050°C
  beantwoord
 • Haja: Bij Botz zeggen ze tegen aardewerkklei irdenware en steengoedklei noemen ze aardewerkklei.Hmhm
  beantwoord
 • Filip,
  1) Botzklei is een klei die Botz onder zijn naam verkoop.
  2) Boven 950°C zijn er geen gassen meer die ontsnappen bij gelijk welke klei.
  3) Je kan van elke poederglazuur een brush on glaze van maken door er voldoende CMC en Arabische gom aan toe te voegen.
  nl.wikipedia.org/wiki/Carboxymethylcellulose
  4) Niet alle kleuren van Botz zijn stabiel in tegenstelling tot Duncan glazes
  5) Alle klei is vorstveilig. Indien dit niet zo zou zijn, zouden gevelstenen en dakpannen een kort leven beschoren zijn.
  6) Steengoedklei op hoge temperatuur gebakken is slechts zinvol voor gebruiksceramiek gezien zij hoog aandeel aluminiumsilicaat.
  beantwoord
 • Bedankt voor uw zinvolle uitleg, Lucien.
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.