ALGEMEEN > Glazuur - recepten, toevoegingen etc > hout-as calcineren
Ik ben proefjes aan het maken met as
Kan iemand mij vertellen hoe je, in dit geval, hout/zeewier as calcineert? doe je dat droog in een open biscuit gebakken schaaltje, of moet je het aanmaken met water? Temperatuur tussen 800 - 980º?
Kan iemand mij vertellen hoe je, in dit geval, hout/zeewier as calcineert? doe je dat droog in een open biscuit gebakken schaaltje, of moet je het aanmaken met water? Temperatuur tussen 800 - 980º?
6 antwoorden
-
Het lijkt me dat gewassen as niet gecalcineerd hoeft te worden omdat de oplosbare stoffen er door het wassen uit verwijderd zijn.
-
Dag Frans,
ik heb de as niet gewassen. Alleen gezeefd. -
Mieke, in de as (door gewoon te verbranden) zitten nog wateroplosbare basevormende stoffen zoals Kalium. Deze stoffen kan je eruit 'wassen' of niet zoals Frans dit opmerkte. Wil je toch deze stoffen binden zodat ze niet meer in water oplossen, moet je wel degelijk deze as tot 900°C stoken.
-
Lucien, kan ik dat in een open schaaltje doen in de de elektrische oven? Samen met mijn werk dat ik ga biscuit bakken.
-
Jazeker. Kan ook in een roestvrij schaaltje.
-
OK, dank je!
ik werd geïnspireerd door het boek van Miranda Forest, Natural Glazes.
Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.