ALGEMEEN > Diversen > Waarom weinig jonge keramisten?

Ik vraag mij soms af, en dacht laat ik het hier eens neerzetten.

Waarom zie ik weinig jonge keramisten?
Als ik bv naar Keramikos ga zijn de meeste bezoekers boven een bepaalde leeftijd, maar ook bij andere winkels. En ook keramisten in de omgeving zijn vaak een stuk ouder.
Is dit omdat het moeilijk is om een keramiek atelier te bekostigen?
Is keramiek nog een vak van de toekomst? Of was dit vroeger ook al zo?
Ook op de kunstakademie is er geloof ik niet 1 bepaalde keramiek afdeling in Nederland waar je kan afstuderen in keramiek.
Terwijl als ik diep de keramiek in ga het toch een behoorlijke studie is die geen einde lijkt te kennen. En ook heb ik het idee dat er nog zoveel valt uit te vinden. Maar misschien heb ik het wel helemaal verkeerd.
Vroeg mij af wat jullie observatie of gedachte is.

4 antwoorden

  • Zoals alles in onze moderne wereld is er ook verandering in de manier waarop keramiek gemaakt wordt.
    Ik krijg regelmatig jonge mensen over de vloer met eigen ideeën over keramiek. Andere studierichtingen die niet specifiek gericht zijn op keramiek maar dit medium toch af en toe nodig hebben, zoals ontwerper/design, architectuur enz., brengen toch ook mensen in contact met keramiek!
    beantwoord
  • De enige specifieke cursus pottenbakken is bij het SBB in gouda zover ik weet lalalala :))

    http://keramiek.sbbgouda.nl is de site.

    Mijn ervaring is dat er nog veel jonge mensen het vak willen leren.

    Frans
    beantwoord
  • Misschien is keramiek uit aan het raken als specialisatie. Op de meeste kunstacademies zijn de afdelingen keramiek gesloten. De enige kunstacademie met nog een keramiek afdeling is de Rietvelt in Amsterdam. De enige overgebleven , vooral technische, opleiding is de SBB in Gouda. Als oud docent keramiek wordt ik de laatste tijd wel vaak benaderd met vragen door studenten van de Design Akademie. In die opleiding wordt niet specifiek aandacht besteed aan het vak van keramiek maar er blijkt wel belangstelling ervoor te zijn.
    beantwoord
  • Er is wel een opleiding hoor. Sinds een paar jaar. http://www.creatiefvakman.nl O.a. Cor Unum heeft een aantal stagieres daarvan.
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.