ALGEMEEN > Diversen > kanthal draad

Ben op zoek naar 4 stangen van 60 cm lengte met een diameter van 10 mm.
Dit moet uit vuurvast materiaal zijn, daarom denk ik vooral aan Kanthal A4 of zoiets.
Er moet mm draad op kunnen getrokken worden.
Wie heeft dat of kent een adres waar ik dat zou vinden?
Vr Gr

7 antwoorden

  • Jacky, roestvrij staal werk net zo goed ( chroom-nikkel? ). Tip: lasstaven om roestvrij staal te lassen. De smeltkorst verwijderen en even zuiver schuren. Kan ook dienen voor het vervangen van het staafje in een kilnsitter. Werkt bij mij al jaren.
    beantwoord
  • Bedankt Lucien,
    Had ook al gedacht aan roestvrij staal en je tip bevestigd mijn vermoeden.
    Het moeten wel staven zijn van minstens 60 cm lang en een diameter van 10 mm.
    Ga even op zoek waar ik die kan vinden.
    Op de uiteinden moet ik 10 mm draad trekken en dat is nogal stug op inox.
    De bedoeling is om de wanden van mijn grote oven wat te steunen, die hellen in het midden een beetjes naar voor en ik denk dat ik met die stangen dat kan opvangen.
    Word vervolgd............
    beantwoord
  • Ik gebruik regelmatig roestvrij staal (inox) in mijn oven. Het werkt prima als steuntjes, maar een plaat van 3 mm dik is na 10 beurten op 1145°c nog slechts 1 mm dik.
    Als je inox gaat gebruiken boven de 1000°c gaat het iedere keer een beetje 'verslijten' en na een 10-tal keer stoken waardeloos zijn. ook de lasstaven die ik soms als ophangstaaf gebruik kan ik op 1145° slechts 1 keer gebruiken, is daarna teveel vervormd.
    Alles hang af tot hoeveel je stookt, eens boven de 1000° is het niet blijvend.
    Hieronder nog een citaat van een specialist ter zake:
    Het smeltpunt van RVS is niet echt een vast gegeven, het hangt van de exacte legering af. Het ligt voor 'gewoon' rvs ergens in de orde van 1300 tot 1500 celcius. Het probleem is echter niet alleen smelten, maar ook verandering in de structuur van het nog vaste metaal bij hoge temperaturen - over het algemeen is het niet aan te raden rvs tot roodgloeiende temperaturen op te stoken tenzij je het wilt bewerken.
    Victory through technology
    beantwoord
  • Willy, heeft het ook niet te maken met al dan niet reducerend stoken ? Ik heb de pen in een kilnsitter door een lasstaafje vervangen en na een aantal jaren is daar nog geen slijtage op te zien. Verzwakking van het metaal zou ook moeten te merken zijn door vervorming.
    beantwoord
  • Zo te horen zal ik maar best Kanthal gebruiken.
    Sommige legeringen van dit merk smelten maar eerst boven 1710 C° !
    beantwoord
  • Jacky, de slijtage heb je net zo goed bij Kanthal draad en wordt na stoken bovendien bros. Niet zo geschikt om een oven te verstevigen.
    beantwoord
  • Verschillende oven bouwers gebruiken stukjes Kanthal draad om de weerstanden op hun plaats te houden, en dat gaat jaren mee.
    Heb intussen bij OBU beugels laten maken volgens mijn tekening en die werden gewoon de dag nadien thuis afgeleerd, knap vakwerk!
    Kanthal D kwaliteit, gaat tot 1200 C°.
    Word vervolgd
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.