ALGEMEEN > Klei - algemeen > Gietklei recept?

Wie heeft voor mij een recept om gietklei zelf te maken. groetjes marijcke

2 antwoorden

  • Marijcke
    schema voor gietklei mengsel
    WB 30 PM wit witbakkend max 1150 graden
    25 kilo poederklei
    9 liter water
    50 gram gecall. soda
    35 tot 60 cc waterglas 37 graden baume

    SVMI geel roodbakken max 11oo gradem
    25 kilo poederklei
    10 liter water
    50 gram gecall.soda
    65 tot 80 cc waterglas idem

    BBU zwart zwartbakkend max.1100 graden
    25 kilo poederklei
    10 liter water
    50 gram gecall. soda
    50 to 70 cc waterglas idem

    SVSZ wit witbakkend max 1280 graden
    25 kilo poederklei
    9 liter water
    50 gram gecall. soda
    40 tot 55 cc waterglas idem

    Hopelijk heb je hier iets aan
    succes
    Jef
    beantwoord
  • Hallo

    De recepten van Jef zijn prima.
    Nog een kleine toevoeging de soda moet je eerst oplossen in heet water anders gaat het mis.
    Voor de SVSZ waar ikzelf mee werk zou ik willen zeggen dat je dat beter kunt doen met alleen waterglas want dan is de scherfaanzet wat beter.
    SVSZ is een steengoedklei waarvan de scherfaanzet erg laag is.
    In het "Handboek Pottenbakken"staat een goed porcelein gietklei die het op steengoed temperatuur heel goed doet met een scherfaanzet van aardewerkklei.Ik moet erbij zeggen dat de klei wel wat kort is (dat wil zeggeen dat het makkelijk breekt bij het verwerken)dat is te verhelpen met een paar procent bentoniet.
    Het recept:
    Ballclay 300 gr
    Kaolien 2200 gr
    Veldspaat 1250 gr
    Kwarts 1250 gr
    Water 2,2 liter
    soda 13 gram oplossen in heet water
    Waterglas 13 gram
    Waterglas beetje bij beetje toevoegen
    Bij alle kleien moet let litergewicht worden vastgesteld dat is bij de zachtste kleisoorten ongeveer 1750 gram tot 1800 gram bij steengoed en porcelein klei.Is het gewicht van 1 liter klei te laag dan wat kleipoeder toevoegen is het te hoog dat water erbij.
    Wij gaan de klei pas na 24 uur verwerken.

    Klei ze Frans
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.