ALGEMEEN > Diversen > Wat is jullie favoriete gereedschap voor het maken van keramiek

Daar ben ik eigenlijk heel nieuwsgierig naar. Welk gereedschap is bij jou favoriet en waarom. Daar kan ik vast nog iets van leren als aankomend keramist.

14 antwoorden

  • Mijn handen ;)
    beantwoord
  • Mijn handen, en met stip op 2: De electrische draaischijf....!

    En verder rubberen lomertjes, afdraaigereedschap, naald...
    Dus alles wat nodig is bij het draaiwerk. Soms zelfs een oud cd-tje! Daarmee verfraai ik de binnenkant-vorm van een zo juist gedraaide kom. Met een cd kun je mooi een vloeiende ronding verkrijgen door deze er langs te laten "slepen" al draaiende.
    Verder een appelboor om het gat waar de tuit op bevestigd wordt bij een theepot te maken.
    Een knoflookpers om hele dunne slierten klei te verkrijgen, dit werkt als een extrusiepersje....kortom... Er zijn vele gereedschappen, zoals keukengerei die geschikt zijn voor werken met klei. Daar kom je vanzelf achter;)
    beantwoord
  • De favoriete gereedschappen hangen sterk af van de techniek waar je in werkt. Ik werk veel met modelleren. Zowel bij grove als bij fijne chamotte klei is zijn mijn favoriete gereedschappen een stalen lomer (geen RVS) en een schoenmakersmes. Daarbij gebruik ik natuurlijk ook nog andere gereedschappen, zoals een snijdraad, diverse boetseerhoutjes, mirettes (geen RVS), een naald en een bolle Surform raspblad.
    Foto: glad maken van grove chamotteklei met een stalen lomer
    Met groet www.michelkuipers.nl
    Bijlagen:
    beantwoord
  • Boetseerhoutjes van Tiranti.

    Dit is veruit mijn favoriet( bestaat ook in mini )

    www.tiranti.co.uk/.../product.php+Hardwood+Modelling+Tool+Modelling+Tools+Clay+Modelling+Tools+M+Series+Hardwood+Tools+15cm+%286%26rdquo%3B%29+long

    Waar mijn vingers niet bij kunnen kan dit parapluutje het wel.
    Super collectie !
    beantwoord
  • Leuk om te lezen wat je favoriete gereedschap is. Ja je handen zeker! En wat een verschillende favorieten tussen jullie. Dank! Nog meer mensen andere favorieten?
    beantwoord
  • aardappel schilmesje en mijn handen :)
    beantwoord
  • Michel, wat is het nadeel van RVS? Is er verschil in het werken tov gewoon staal?
    groet, Coosje
    beantwoord
  • zie foto.
    Bijlagen:
    beantwoord
  • Japanse tools voor precisie werk. Zoals fijn chirurgisch mesje in een pen. En soms kijk ik op sites met gereedschap voor specialistische taarten bakkers. Daar hebben ze soms hele handige tools die keramiek winkel niet heeft of goedkoper zijn. Zoals embossing tools of uitsnij gereedschap.
    beantwoord
  • Het voordeel van RVS is dat dit niet roest. Het nadeel is dat de lomer niet echt scherp is. Een stalen lomer is harder (door het walsen, denk ik) en het scherpt zichzelf in het gebruik.
    beantwoord
  • Ik gebruik veel kleine, simpele gereedschapjes. Maar het handigste dingetje dat ik gebruik is net zo iets als Lucien laat zien, maar dan van metaal, en niet te vergeten een slaghout en een snijtouwtje. .
    beantwoord
  • Ik kan niet zonder mijn lievelingssteen (half edelsteen met een mooi groepje bovenop) om te polijsten natuurlijk, en ook om eventuele oneffenheden weg te werken. Nooit meer scheuren in naden....
    Echt fantastisch...
    Een echte aanrader!!!
    beantwoord
  • Wat mooi om de verschillen te zien tussen de lievelingsgereedschappen. Het meeste gereedschappen zijn voor het maken, het andere voor het afwerken (zoals Ginie Koolen of de lijm van Tjalda Wesseling). Ik leer zo heel veel, dank creatieve mensen!
    beantwoord
  • En natuurlijk mijn twee ovens op krachtstroom! Ik begon met tweede handse oven 45 cm hoog. Kon er toen een overnemen tot 80 cm. hoog!
    Keramiekvriendinnen zonder oven komen bij mij stoken.
    Bijlagen:
    beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.