ALGEMEEN > Glazuur - algemeen > recepten aardewerkglazuur

Zal me even voorstellen want ik ben nieuw op dit forum. Ik ben Andrea en werk bijna 3 jaar hobbymatig met klei. Ik gebruik kwastglazuur maar wil nu eens experimenteren met recepten.

Ik heb de volgende grondstoffen van iemand gekregen:
- Fritte 10.01
- Fritte 15.01
- Bariumcarbonaat
- Molochiet (kaolien)
- Calciumfosfaat beendermeel
- Veltspaatnatron (soda?)
- Natriumcarteraat (staat op fles, mogelijk carbonaar of silicaat?)
- Ijzeroxide (rood en geel)
- Mangaanoxide, bruinsteen

Ik heb al veel gelezen en uitgezocht, maar het duizelt nu een beetje.

Wat kan ik met bovenstaande produkten?
Wat moet ik eventueel nog aanschaffen?

Recepten zijn welkom voor aardewerkglazuur (1030-1040 graden), electrische Vingerling oven.

Tevens wil ik experimenten met stooktechnieken. Ik beschik over een oude wasmachinetrommel waarin ik wil stoken mbv zaagsel, plantenresten enz.

Ik lees graag jullie reacties!

6 antwoorden

 • Beste Andrea,

  Welkom op dit leuke en leerzame forum;)

  Persoonlijk zou ik in eerste instantie een boek raadplegen en proberen een en ander te lezen en begrijpen over glazuren.
  Zomaar even naar aanleinding van enkele grondstoffen een recept "uit de losse pols" schudden is moeilijk. Zeker als het een nieuw te ontwikkelen glazuur is... Ervaren glazuursamenstellers doen zelfs ook nog altijd een reeks proeven vooraf, omdat glazuur soms net weer anders uitpakt dan in eerste instantie bedoeld.
  Het iseen complexe "wereld" die van de glazuren.
  beantwoord
 • Oeps, te snel verstuurd... Dit hoort nog bij mijn reactie:
  Ook op internet is veel te lezen over keramiek, probeer je zelf er in te verdiepen en te begrijpen wat de grondstoffen voor eigenschappen hebben.
  Is nog leuk om te doen ook, dat lezen en "bestuderen".


  Hartelijke groet,
  Jeanine
  beantwoord
 • Dank je Jeanine voor je reactie. Ik vind het een mooie en interessante wereld, dat van de glazuren en grondstoffen. Ik heb twee boeken en internet geraadpleegd. Al veel gelezen over de eigenschappen van grondstoffen enz. Maar omdat het me nu een beetje duizelt dacht ik...misschien kan iemand me op weg helpen met de grondstoffen die ik nu heb. :)
  En als ik nog iets moet aanschaffen is dat ook geen probleem. Het gaat om goede bruikbare basisglazuren waaraan ik oxides kan toevoegen.

  Groet Andrea
  beantwoord
 • Dag Andrea,
  Zelf ben ik ook bezig met klei en alles errond als hobby. Ik maak zelf ook glazuren. En heb mij daar een goed glazuurboekje voor aangeschaft. Ook heb ik enkele cursussen gevolgd o.a. over glazuren maken en decoreren van keramiek.
  En elke keer werd ons duidelijk gemaakt dat grondstoffen niet ongevaarlijk zijn voor de gezondheid indien ze niet op de juiste manier gebruikt worden. Er werd ons gewaarschuwd om heel voorzichtig te zijn met o.a barium en sulfaten ook kolemaniet en nog... Je kan daar lijsten van opzoeken op internet over producten. Ik bedoel maar dat je je heel goed moet laten informeren. Zeker wat glazuurproducten betreft. Ik ben zeker geen specialist, integendeel. Maar ben blij dat ik een goede lesgeefster gehad heb die mij daar attent op gemaakt heeft. Ik volg de recepten van mijn glazuurboekje en ben daar content over. Maar ik denk niet dat ik het zou gekund hebben zonder de uitleg van een degelijke lesgeefster. 'k wens je nog veel succes in je zoektocht.
  Groetjes Diana
  beantwoord
 • Beste Diana,
  Dank je voor je adviezen. Ik ben al enigszins bekent met gevaarlijke stoffen dankzij een laboratoriumopleiding. Barium en dat soort zaken wil ik liever niet gaan gebruiken en mag van mij ook "het huis uit".

  Groetjes
  beantwoord
 • Andrea, gebruik i.p.v. oxides dan ook enkel keramische pigmenten en zijn nog een stuk handiger in gebruik.
  beantwoord

Deze vraag is gesloten, er kunnen geen antwoorden meer aan worden toegevoegd.